Raritou školy je Amazonské akvárium, kde poklidně žijí ryby a paryby 
z oblasti Amazonie. Právě zde se již brzy narodí další generace rejnoků – trnuchy skvrnité.

O obyvatele Amazonského akvária a jejich domov se stará pedagog Jiří Hronek. „Podle mého názoru se můžeme těšit na dvě malá rejnočátka. Pohyb mláďat 
v matce je vidět a myslím, že se v ní hýbají dvě bouličky," vysvětluje Jiří Hronek.

Škola se může pyšnit, že se jí jako jediné povedlo odchovat vůbec první trnuchy skvrnité v jižních Čechách.

V akváriu o objemu tři tisíce litrů kromě dvou dospělých trnuch skvrnitých žijí i dva exempláře rejnoka Leopoldova – Black diamond, dále zde plave například 70 cm dlouhá arowana dvojvousá, anténovec štíhlý, různé druhy krunýřovců a další druhy ryb, které nejsou běžně k vidění.

Rejnoci jsou neskuteční pohodáři

V letošním roce to bude již třetí vrh trnuchy skvrnité, který se v nejbližších dnech narodí v Amazonském akváriu ve Střední rybářské škole.

Úplně první se narodili dva rejnočci aprílově 1. dubna, pak následoval druhý vrh jednoho mláděte 30. července.

O Amazonské akvárium, kde žijí vzácné velké ryby a paryby, se stará Jiří Hronek, o ostatní akvária studenti rybářské školy. „Rejnoci mají na ocase jedové trny, kterými by mohli při neopatrném zacházení poranit žáky," vysvětluje ředitel školy Karel Dubský.

Nejdůležitější je podle Jiřího Hronka po narození malých rejnoků jejich odlov a přemístění do jiného akvária. „Rodiče svým dětem neublíží, ale v Amazonském akváriu žijí mimo jiné i dravci, kteří by mohli rejnočky usmrtit. A pak není ani ve velkém akváriu dostatečný prostor pro všechny."

Dalším problémem může být rozkrmení mláďat, která nejsou ochotná přijímat jinou než živou potravu. „Ze začátku krmíme rejnočky nitěnkami. Postupně přecházíme na mražené rybky. Ovšem není to jednoduché. Rozkrmení mláďat trvá někdy týden a někdy i měsíc," říká Jiří Hronek. Naštěstí k úhynu žádného z mladých zatím nedošlo. Úspěchu nahrává i fakt, že se zde rejnoci rodí poměrně velcí a v dobré kondici.

Prostory školy si mohla prohlédnout i široká veřejnost při dnech otevřených dveří, které se konaly v sobotu 5. listopadu. Návštěvníky prováděli sami studenti rybářské školy, kteří odpovídali na zvědavé dotazy malých i velkých návštěvníků. Další příležitost mají zájemci 26. listopadu od 9 do 14 hodin.