Štěkot psů se rozléhá po celé hale. Pavilon V brněnského výstaviště hostí Hanáckou národní výstavu psů. Účastní se jí přes tři tisíce čtyřnohých miláčků různé rasy. Včetně zahraničních účastníků.

Je sobota před třetí hodinou odpoledne a nejkrásnější psi jednotlivých plemen brzy začnou nastupovat na modrou ohraničenou plochu do takzvaného kruhu. „Rozhodčí z nich budou vybírat nejhezčího psa dne, který se utká v neděli s nejkrásnějším psem dalšího dne o nejlepšího psa výstavy,“ vysvětluje Lubomír Široký z pořádajícího Moravskoslezkého kynologického svazu.

Každý ze soutěžících psů se připravuje jinak. Někteří odpočívají, jiní absolvují se svými pány poslední výběh, další se soustředí na vzhled. „Důležitý je výstavný postoj, mít hlavu vzhůru. Taky se musí umět chovat a také ho to musí bavit. Pak záleží samozřejmě na rozhodčím,“ přibližuje Navrátilová, která přijela až ze Křtomilu na Přerovsku.

Rozhodčí se při hodnocení řídí standardy Mezinárodní kynologické federace. „Hodnotí se jeho vzhled,“ potvrzuje Široký. Tedy jak je pes vysoký, jak vypadá jeho srst nebo hlava.

Šaty, květiny, cukrovinky nebo fotografa si mohli vybrat ženichové a nevěsty na svou svatbu v brněnské Tržnici na Zelném trhu. V pátek a v sobotu se tam Wedding bazar.
Zákusky, kytice i šperky. V Tržnici si lidé vybírali doplňky na svatbu

Se svými dvěma sheltiemi soutěží také Hana Švandová z Dolního Města blízko Humpolce. Starší z obou psů šestiletý Samík už je dokonce šampionem České republiky. A medaili si odváží i z Brna. „Starat se o ně není náročné. Vykoupu je, vyfoukám, učešu, zastříhnu… Člověka to ale musí bavit,“ popisuje chovatelka.

Vzpomíná, že pracnější česání bylo jen, když byla štěňata. „Aby jim nevznikaly dredy,“ přibližuje Švandová.

Návštěvníkům se zatím představují v takzvaném kruhu dalmatini, maďarští krátkosrstí ohaři, vlčáci nebo zlatí retrívři. Dění s nadšením sleduje i malý chlapec se svou matkou. „Ti stříbrní jsou nádherní,“ vykřikne.

Psí představení sleduje rovněž Brňanka Radka Krulová s dětmi a manželem. Na výstavě je poprvé. „Nejvíce se mi zatím líbil český horský pes,“ hodnotí žena.

Kromě samotné výstavy někteří chovatelé využívají možnosti a ve stáncích nakupují různé psí doplňky. Nechybí vodítka, kotce nebo různé pamlsky.

Akci každoročně navštěvuje okolo šesti tisíc lidí. „Dnes tady mohly být tak tři čtyři tisíce,“ odhaduje svým okem Široký.

Přistání na Měsíci
Lidé navštíví dosud nepřístupné vodojemy a oslaví přistání na Měsíci