Má tím na mysli možné komplikace kolem evropských dotací z regionálního operačního programu. Dva úředníky, kteří o dotacích spolurozhodovali, nyní vyšetřuje policie, a než bude vyšetřování ukončeno je pozastaveno podepisování smluv o již přislíbených dotacích.

Pokud by podle primátora Českých Budějovic Juraje Thomy nepřišla z regionálního operačního programu platba 200 milionů na Zanádražní komunikaci hrozila by krajskému městu neúnosná dopravní situace. Při rekonstrukci železničního koridoru totiž má být omezen provoz viaduktů v Rudolfovské třídě a v Pražské ulici a jejich náhradou má být Zanádražní komunikace v úseku mezi Pekárenskou a Rudolfovskou. Další šancí pro motoristy má být tak zvané propojení okruhů, které má spojit Okružní a Jírovcovu ulici.

Nechtějí jen pasivní odpor

Primátor je přesvědčen, že městu nezbude nic jiného, než zablokovat případnou rekonstrukci železničního koridoru, pokud by peníze na Zanádražní komunikaci z ROPu nedorazily. Ministerstvo financí nebo dopravy nebo někdo jiný by podle primátora musel předfinancovat zmíněných 200 milionů korun, aby se klíčová stavba nezastavila. "Je ale otázka, jestli by nás nepřetlačili," poznamenal Thoma k tomu, jak velké má město šance zastavit výstavbu železničního koridoru.

Radnice ale nechce spoléhat jen na pasivní odpor v případě problémů kolem dotací. „Začínáme kolečko po ministerstvech a dalších institucích,“ naznačil Thoma, že město nehodlá nečinně čekat na další vývoj vyšetřování kolem rozdělování peněz z ROPu.