Podle odhadu Tomáše Svobody z meziměstské střelnice zhruba 60 procent lidí, kteří chtějí získat zbrojní průkaz, o něj usiluje, aby se cítili bezpečněji. „Myslí si, že by mohli být nějakým způsobem ohroženi, a zbraň si pořizují k osobní ochraně. Těch zbývajících 40 procent jsou lidé, kteří potřebují zbrojní průkaz kvůli myslivosti, aby se mohli věnovat sportovní střelbě, nebo to vyžaduje jejich povolání,“ říká Tomáš Svoboda.

Zbrojní průkaz ..

..je doklad, který opravňuje fyzické osoby k nabývání vlastnictví a držení či nošení zbraní (v rozsahu skupin zbrojního průkazu).
Podmínkami pro získání průkazu je věková hranice 18 nebo 21 let, trestní bezúhonnost, spolehlivost, zdravotní a odborná způsobilost. Zkouška se skládá ze dvou částí – teoretické a praktické.

Střelnice Walzel funguje v Meziměstí od roku 2013. Počty lidí, kteří usilují o zbrojní průkaz, rostou. „Za čtyři roky, co střelnice funguje, je stoupající trend evidentní. Letos je patrný růst zájmu jak v samotných kurzech, tak při závěrečných zkouškách nejméně o 20 procent oproti předchozímu roku,“ odhaduje Svoboda.

Showroom, za který architekti Chybík a Krištof dostali ocenění.
Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Centrum Walzel leží nedaleko polských hranic, a tak nabídku zdejších služeb využívají hodně i naši severní sousedé. Střílejí sice rádi, ale zbrojní průkazy si v Čechách pořídit nemohou. Místní střelnici však hojně využívají jak profesionálové, tak amatéři bez zbrojních průkazů. Pod dohledem instruktora si tu mohou zastřílet už i děti ve věku od 12 let. „Hodně si užívají, že si mohou zastřílet i bez zbrojáku a stačí jim k tomu mít jen občanský průkaz. Tvoří zhruba 50 procent naší klientely,“ upřesňuje Svoboda a dodává, že možnost zastřílet si na terč využívají v letní sezóně i Holanďané, kteří na Broumovsku často tráví dovolenou v několika autokempech.

„V Holandsku platí velice přísný zákon ohledně zbraní a člověk bez zbrojního průkazu nemá šanci si na nějaké střelnici zastřílet. U nás tu možnost mají.“

Zásah na setkání prezidenta Zemana s obyvateli Lipníku: policisté vtrhli do místnosti nad restaurací a muže, který zde pouštěl píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu, odvedli s tím, že se jedná o narušení veřejné akce.
Policejní prezidium: Zákrok v Lipníku byl oprávněný, hlasitost překročila zákon

O pořízení zbrojního průkazu uvažuje i provozovatelka kavárny v Broumově. „Zbraně se mi líbí,“ prozrazuje hlavní důvod, proč by chtěla nějakou vlastnit. „Nejvíc se mi líbí „devítka“. To je pořádná zbraň,“ usmívá se zasněně. „Dokonce ji už umím i rozebrat a složit. Ale nestřílela jsem z ní.“

Větší pocit bezpečí ale nepovažuje za hlavní důvod proč si pořídit zbraň. „Necítím se v takovém ohrožení, že bych musela za každou cenu chodit s bouchačkou.“