„Nemá jít o demonstraci proti aktivitám spolku Skalka, ale tlak na patřičné úřady, aby konaly. Ony se sice činí, ale podle našeho mínění málo,“ oznámil na včerejším zasedání porubského zastupitelstva Vladimír Tlach. Ten se hlásí k občanské iniciativě za prodlouženou Rudnou, která zde oznámila svůj záměr s blokádou.

Souhlasíte s plánovanou blokádou Rudné? Hlasovat můžete v anketě pod článkem

Obyvatelé Ostravy-Poruby zvažují zastavit na půl hodiny silniční provoz v ulici 17. listopadu (kde kvůli nedostavěné prodloužené Rudné projede za den patnáct až dvacet tisíc automobilů a místní tím nebývale trpí).

Akce se má uskutečnit pravděpodobně ještě v první dekádě prosince u přechodu pro chodce u západního konce Hlavní třídy a kampusu Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Pokud by v tomto termínu došlo k uzavření komunikace kvůli opravě, najdou protestující jiné datum.

Veřejné projednávání stavby prodloužené Rudné.
Debata k prodloužené Rudné: Ukažte nám Richtára! Pojďme do ulic, volali Porubané

„Já jako občan Petr Mihálik tam budu!“ nechal se slyšet porubský starosta. A zastupitelé v tomto případě ostatně našli shodu napříč politickým spektrem. „Hodláme vystupovat apoliticky. Jako občané Poruby, nikoliv jako politici,“ uvedl Tlach, jenž je také zastupitelem.

Občanská iniciativa našla podle jeho tvrzení podporu i v Pustkovci či Svinově, dalším obvodům obtěžovaném hustým provozem kvůli nedokončené prodloužené Rudné. Zbývá tam dostavět pouze 414 metrů … což prý nechce architekt Richtár za svého života dopustit.

„A naopak našim cílem je organizace protestních akcí za dostavbu takové důležité komunikace. Rozhodli jsme se již déle nepřihlížet k neschopnosti státu tuto stavbu dokončit,“ poznamenal Tlach s tím, že na úřadech provedli „veškerý oznamovací proces“ související s blokádou. Doplnil, že by na blokádě rád viděl co nejvíce lidí.

Nedostavěná část prodloužené Rudné ulice.
Prodlouženou Rudnou prý brzdí nedokonalá legislativa