Při pravidelném setkání s věřícími se Svatý otec sešel s českou delegací, kterou vedla místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. V delegaci byla mimo jiné primátorka Prahy Adriana Krnáčová, náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja a kardinál Dominik Duka. Doprovázela ji cimbálová muzika velehradského Stojanova gymnázia a 99 krojovaných z Arcibiskupského gymnázia Kroměříž.

„Ve středu ráno, v den audience, jsme se vydali ve slováckých krojích k Svatopetrskému náměstí, kde nás očekávali pracovníci velvyslanectví. Odvedli nás do první řady, kde jsme trpělivě čekali na začátek audience se Svatým otcem Františkem,“ rozvyprávěl se Filip Macek, zástupce ředitele Stojanova gymnázia Velehrad.

V neděli po půlnoci došlo ke smrtelné dopravní nehodě u Moravského Písku.
Náraz do stromu stál řidiče u Uherského Ostrohu život

Již při průjezdu papamobilem kolem velehradské cimbálovky papež František nahlas vyslovil jméno Velehrad. „Velehrad zdraví Svatého otce bylo totiž napsáno jednou malérečkou z Tupes na památečním transparentu z 90. let, který jsme měli připevněný na oplotě zábradlí, za nimž jsme stáli,“ okomentoval Filip Macek generální audienci, která byla překládána do několika světových jazyků. Jen češtinu ne a ne zaslechnout, takže si velehradští muzikanti kladli otázku, zda na ně Svatý otec nezapomněl.

„Velké překvapení ale stále čekalo až na samotný konec audience, kdy se papež František přišel s námi pozdravit. Každému osobně podal svoji ruku. Tento pocit nejde ani popsat, co vše se odehrává v srdci každého člověka při osobním setkání v tváří v tvář se Svatým otcem,“ popsal s nadšeně nezapomenutelný zážitek zástupce ředitele Stojanova gymnázia.

V ulicích Huštěnovic se o víkendu zpívalo, tancovalo, juchalo a hodovalo.
S huštěnovickými stárky vládly chase budoucí zdravotnice

Po audienci zamířila velehradská cimbálovka na prohlídku baziliky sv. Petra ve Vatikánu, večer pak ve vstupní kale papežské koleje Nepomucenum v Římě hrála přicházejícím hostům na slavnostní recepci. Ta se konala pro velvyslance, pracovníky římské a vatikánské kurie, ale také pro pracovní skupinu připravující Světové setkání mládeže. „Nezapomenu na velvyslankyni USA, která nechtěla pokračovat v cestě na recepci a dlouhé minuty stála a poslouchala hudbu a písničky naší cimbálové muziky. Ta se po zahájení recepce odebrala do připraveného sálu, kde pokračovala v tom, co umí nejlépe,“ liboval si Filip Macek. Netajil se tím, že cimbálovka, která se těšila velké přízně posluchačů, opouštěla Nepomucenum až půl hodiny před půlnocí.

Na pětačtyřicet uskupení čítající zhruba sto heligonkářů mohli přivítat organizátoři vápenického srazu heligonkářů v čele se starostkou obce Annou Kubáníkovou.
Mezi heligonkáři ve Vápenicích se našli mazáci i nováčci

„Teprve nyní nám plně dochází, co vše jsme za dva dny v Římě a Vatikánu zažili a koho tam potkali. Doufáme, že tato úspěšná mise bude zakončena přespříštím celosvětovým setkáním mládeže právě v Praze,“ kuli plány členové cimbálové muziky Stojanova gymnázia. Pevně věří v to, že česká metropole Praha, bude v roce 2022 pořadatelem Světového setkání křesťanské mládeže. O tom ale Vatikán rozhodne až v příštím roce.

V kostele svatého Jakuba Staršího v Ostrožské Lhotě světili nový oltář.
V Ostrožské Lhotě světili nový oltář. Podařila se velká věc, řekl biskup