„V účinnost totiž vstupuje nový zákon číslo 65/2017 O ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Podle tohoto zákona platí absolutní zákaz kouření ve všech zdravotnických zařízeních, a to včetně prostor, které souvisejí s jejich provozem,“ vysvětlila důvod opatření mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. Jak dodala, zákaz se týká i používání elektronických cigaret. Zákaz kouření platí jak pro zaměstnance, tak pro pacienty, návštěvy a další osoby, které se v areálu nemocnice pohybují. Například v havlíčkobrodském nemocničním bufetu bude zrušen prodej tabákových výrobků a stejně tak i e-cigaret.

„K poslednímu květnu jsme také nuceni zrušit všechna kuřácká místa v budovách i mimo ně. Osoby porušující zákaz kouření musíme vyzvat k jeho dodržování. Porušení zákazu je přestupek, za který může být kuřákovi udělena pokuta až do pěti tisíc korun. Nemocnice je vystavena riziku pokuty do výše padesáti tisíc korun, pokud bude tolerovat kouření a používání e-cigaret ve svém areálu a nebude po kuřácích vyžadovat dodržování zákazu,“ zdůraznila Petra Černo.

„Nemyslím si, že bych bez cigarety nevydržel. Pracuji na interním oddělení na jednotce intenzivní péče a zažívám často v práci takový stres, že nemám na cigaretu čas ani chuť,“ prozradil například mladý zdravotník Marek Milichovský. Jak ale vzápětí dodal, považuje protikuřácký zákon za paskvil. „Možná by se tento zákon dokonce dal označit v některých případech za omezování osobní svobody. Je to pokrytectví. Na jedné straně jsou kuřáci terčem kritiky, ale na druhé straně nejvíc peněz do státního rozpočtu teče právě z cigaret, které se prodávají na každém rohu. Neboli kuřáci nám páchnou, ale jejich peníze už ne,“ vyslovil svůj názor Marek Milichovský.
Jak dodal, konkrétně ve zdravotnictví by se měly začít hodně rychle řešit mnohem vážnější problémy než kouření.

Ilustrační foto.
V babyboxu v Havlíčkově Brodě našli novorozeného chlapce

„Mzdy ve zdravotnictví jsou katastrofální. Moji kolegové mají často dvě zaměstnání, aby se uživili. Peníze nejsou, ale přibývá příkazů a zákazů. Já mám svou práci rád, ale každý den uvažuji o tom, jestli nemám dát výpověď. Zdravotnického personálu je v nemocnici málo. Jsme přetěžovaní, stále ve stresu a teď nás ještě chce někdo trestat za to, že si po náročné práci v pauze zapálíme cigaretu? Myslím, že než vyhrožovat pokutou, by bylo lepší motivovat zdravotníky k nekouření například finančním bonusem. Jak je vidět z protikuřácké kampaně, peníze by se našly,“ rozpovídal se Marek Milichovský.

Jakým způsobem bude například konkrétně v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod postihováno, to podle ředitele nemocnice Davida Rezničenka jasně říká zákon. „Spoléháme se na to, že veřejnost chápe, že do zdravotnického zařízení lidé chodí s nějakým zdravotním problémem a uzdravit se, proto budou ctít zákaz kouření. Kuřáky budeme upozorňovat na zákon a žádat je o dodržování zákazu. Pokud se vyskytne nějaký kuřák, který opakovaně neuposlechne naše výzvy a upozornění, pak je možné celou věc řešit přivoláním policie,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Kouření je od 31. května zakázáno ve všech zdravotnických zařízeních. Týká se to i zdravotnických záchranářů. „Zákon je zákon s tím se nedá nic dělat. Kouření je zakázáno, budeme to muset dodržovat. Zaměstnancům to budeme připomínat, ale nějaké tvrdé sankce neplánujeme,“ sdělil primář havlíčkobrodské výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Aleš Ošťádal. Jak dodal, on sám je kuřák, ale zákon bude dodržovat.

„Jsme si vědomi, že nové podmínky jsou pro pacienty i mnoho našich zaměstnanců náročné, ale věříme, že v konečném důsledku to pro ně bude přínosem,“ poukázala mluvčí Petra Černo.

Okříšky zatěžuje kamionová doprava. Městysem projíždějí auta do průmyslové zóny u Přibyslavic a Nové Vsi.
Chceme obchvat! V Okříškách sbírají podpisy na podporu stavby

Nový zákon s sebou přinesl i jedno překvapení. Například otázku nad existencí trafik v nemocnicích. Kupříkladu jedna trafika v Nemocnici Jihlava svou činnost ukončila. Nacházela se totiž v interiéru objektu. V celém areálu Nemocnice Jihlava je už ale dávno kouření zakázané. „To zůstává i nadále. Chceme pouze vyhradit místa pro kouření, a to jak pro veřejnost, tak pro zaměstnance,“ vysvětila situaci mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. Místa pro kuřáky budou viditelně označena.

Mluvčí Nemocnice Třebíč Petr Palovčík upozornil, že podřídit se novým pravidlům budou muset nejen hospitalizovaní pacienti a jejich návštěvy, ale také zaměstnanci. „Zvlášť ti z externích firem, autodopravy nebo stavebních společností s tím možná budou mít potíže,“ poznamenal.

Petra Černo je také mluvčí pelhřimovské nemocnice. Tam k novince přistoupili velmi striktně.„V Nemocnici Pelhřimov nebudou žádná kuřácká místa,“ zdůraznila.

V novoměstské nemocnici na Žďársku vymezili čtyři kuřácké prostory ve vnějším areálu nemocnice, které budou označeny. „Zákon vnímáme tak, že chrání především nekuřáky, aby se nestávali pasivními kuřáky, proto tyto nové prostory budou mimo dosah vstupů do budov,“ podotkl Petr Hladík, mluvčí novoměstské nemocnice.

Podle vyjádření Zdeňky Drlíkové, ředitelky Psychiatrické nemocnice Jihlava, protikuřácký zákon v jejich nemocnici nic nového nepřinesl. „V budovách Psychiatrické nemocnice Jihlava se už dávno nesmí kouřit,“ podotkla. Výjimku kouření tam mají pouze pacienti uzavřených oddělení. Pro ně už v minulosti nechala nemocnice zřídit speciální prostory. „Jsou to uzavřené a vykachličkované místnosti s čističkou vzduchu. Předběhli jsme tak dobu,“ přiblížila Drlíková. V těchto kuřárnách si ale mohou zapálit cigaretu výhradně pacienti, nikoliv zaměstnanci, ti se po dobu pracovní doby musejí kouření vystříhat.

Budovy psychiatrické nemocnice se nacházejí v parku. Na něj se ale protikuřácký zákon nevztahuje. Trafika, která tam stojí u vstupu, tedy může mít i nadále v sortimentu cigaretové zboží. Ve venkovních prostorách se tedy kouřit smí. Obdobné je to v areálu Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod.

Nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích otevřela oddělení následné intenzivní péče.
Oddělení následné intenzivní péče vrací pacientům kvalitní život