Prosluněná sobota nalákala do tří kaskádových uliček více než tři stovky návštěvníků. Nic jim nebránilo, aby strávili odpoledne v malém, ale kouzelném areálu vinných sklepů. Ochutnávali vína u třinácti otevřených sklepů, což je o jeden více, než v loňském roce. Program začínal už v pravé poledne.

Každý příchozí dostává u vstupu skleničku s katalogem a orientační mapkou, kterou za nějaký čas ani nepotřebuje. Každoročně tuto akci pořádá Spolek Terezínských vinařů, jejichž členové se prezentují se svými víny v modrých zástěrách. Návštěvníkům, kteří je neznají, je tedy hned jasné, komu daný sklep patří.

Až ze slovenské Skalice se vydala dvojice mladých žen. Nejsou tu však poprvé. „Přijíždíme sem pravidelně a rády. Máme tu známé a moc se nám tu líbí. Snad každý z vinařů nás bere za své, jak kdybychom tu žily několik let,“ prozrazuje Markéta Jarošová.

Ilustrační fotografie.
Firma s osmi sty zaměstnanci změní majitele. Thajský obr převezme Kordárnu Plus



Je jasné, u kterého sklípku se zdržuje větší počet lidí. Přesně tam, kde zpívá pěvecký sbor z Hovoran. Někteří chodí od sklepu ke sklepu společně s nimi. Jedním z nich je i Bohuslav Mikula s přítelkyní. „Držíme se jich, protože chlapi jsou veselá kopa a k vínu prostě patří zpěv nebo cimbálka. Nejradši mám, když začnou zpívat Jede šohaj z Víďna. Ta je moje oblíbená,“ říká muž. Využívá však pauzy a jde si pro další vzorek.

Ve vrchní uličce sice sbor zatím není, ale za to tam panuje výborná nálada. Za vše mluví to, když místní vinař začíná promlouvat ke své známé. „Lenko, co to piješ. Vodu? Ta je drahá, dej si radši víno,“ hlásí s úsměvem na rtech a ihned jí místo vody nalévá bílé víno. Ta nemá slov a nastavuje mu skleničku.

Z nedalekého Hodonína přijel s dalšími přáteli i Roman Šesták. „Okoštuj toto bílé, lepší jsi dneska ještě neměla,“ nabádá jednu ze svých kamarádek. Nicméně ta už místo bílého vína popíjela André.

Ilustrační foto.
Výstavba obřího překladiště: starosta je skeptický, investor se zatím nevzdává

Návštěvníci si vychutnávají dál skvělá vína, ale ti, kterým už vyhládlo si dávali grilovanou krkovičku. Program pokračuje až do večerních hodin, kdy vystoupí cimbálová muzika Rubáš z Buchlovic.

V neděli jsou navíc obci krojované hody, kam se řada z dnešních účastníků rovněž vydává.