Ochranáři proto spolu s posilami před dvěma týdny na vodní ploše odchytili samce a převezli jej do bezpečí záchranné stanice v Bílé Lhotě-Pateříně.

Odtud pak i s posledním přeživším mládětem zamířili na rybník na opačném konci Olomoucka.

Labutě vypustili v oploceném areálu, kde by ptákům už žádné nebezpečí hrozit nemělo.

„Přesun se podařil a oba jsou v pořádku. Hledali jsme nejvhodnější lokalitu, v Želechovicích zůstat nemohli. Nakonec jsme se domluvili s majitelem areálu na Olomoucku, kde jsou vodní plochy a nikdo cizí se k labutím snadno nedostane,“ ujistil Ondřej Csik, vedoucí pateřínské záchranné stanice.

„Rodič je pohromadě se svým potomkem, což je důležité. Má pro koho žít. Pokud by labuť zůstala sama, mohla by uhynout steskem. A není vyloučeno, že k nim najde cestu jiná labuť. Příroda si umí poradit,“ dodal.

V Želechovicích hynou labutě. Na místě našli ochranáři tři uhynulé ptáky a v blízkosti nich sáčky s návnadou.
Na rybníku někdo otrávil už sedm labutí. Samici praštili klackem

V Želechovicích postupně uhynulo šest letošních mláďat. Na místě našli ochranáři zbytky rozmočené návnady.

„Samici nejprve někdo praštil klackem. Měli jsme ji na stanici dva týdny. Dali jsme ji dohromady a vypustili zpět na vodu. Nato nám ji přivezli přiotrávenou, ještě ten den večer umřela,“ popisoval Csik.

Na stejné místo vyjížděli pateřínští zvířecí záchranáři kvůli labutím už v loňském roce. Na břehu rybníka tehdy našli mládě s ostříhanými křídly.

Úhynem labutí v Želechovicích se od počátku července zabývá Městský úřad Uničov i Policie ČR.

„Dávali jsme podnět policii pro podezření ze spáchání trestného činu. Sami také případ prověřujeme,“ potvrdila Simona Kariková, zástupce vedoucí odboru životního prostředí uničovské radnice.

Ondřej Csik, vedoucí záchranné stanice v Pateříně, se zraněnou labutí, kdy ještě bojovala o život
Družka podřezaného labuťáka zemřela, vajec se ujala kachna s husou