Podle náměstka primátora Petra Hladíka jsou příběhy lidí ze startovacích bytů podobné. „V domech, kde jsou takové byty, je běžně spousta kočárků. Obvykle se ve takovém bytě totiž narodí páru první potomek. Díky naší nabídce si můžou vytvořit finanční polštář pro pozdější pořízení vlastního bydlení,“ řekl.

Zájem o byty pro mladé je podle něj v různých vlnách jejich nabízení odlišný. I přesto vždy poptávka převyšuje nabídku. „Abychom ji uspokojili, budeme pokračovat ve stavbách domů se startovacími byty. Letos a příští rok by mělo přibýt sto nových. Stavíme je třeba v Dukelské, Vojtově ulici a v Řečkovicích,“ uvedl Hladík.

Celkem je ve městě k dispozici sedmapadesát startovacích bytů, z toho čtyřiačtyřicet ve Stamicově ulici v Kohoutovicích. „Jsme rádi, že se sem mladí lidé stěhují. Většina jich ale po třech letech odchází a předají byty jiným. Je škoda, že docela dlouho trvá, než byty znovu obsadí. Zástupci magistrátu totiž čekají, až se uvolní více bytů najednou. My pak přicházíme o nájem. Kdyby se proces předávání bytů zrychlil, bylo by to dobře,“ uvedl kohoutovický starosta Petr Šafařík.

Ilustrační foto
V Bohunicích hledají pozemek pro komunitní zahradu až pro dvacet záhonků

Zájemci o startovací byt o něj mohou zažádat na brněnském magistrátu. Ne však o konkrétní adresu. „Při uvolnění bytu zveřejníme záměr jeho pronájmu. Po dobu minimálně třiceti dnů přijímáme na bytovém odboru žádosti o jeho pronájem v zalepené obálce s označením Startovací byt,“ dodal vedoucí bytového odboru Aleš Doležel.

Pro úspěšné získání bytu je nutné splnit několik podmínek. Podle Nechvátalové bylo získání bytu obtížné. „Když jsme o něj žádali s partnerem poprvé, neuspěli jsme, protože jsme nebyli sezdaní. Podmínky se potom změnily, takže podruhé jsme už byt dostali,“ popsala.

Ilustrační foto.
Vstříc závislosti: školáci z jižní Moravy tráví na počítači až šest hodin denně