Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Degustátoři začali hodnotit desítky pivních vzorků

Tábor – Mají před sebou hodně práce, na kterou se však většinou těší. Porotci na táborských Slavnostech piva musí letos posoudit až 380 vzorků piv.

3.2.2010
SDÍLEJ:

Strakonická pivovarnice Dagmar Vlková testuje výčepní piva. Ve světlých desítkách nakonec zvítězil Zlatopramen, druhé byly Krušovice, třetí Pernštejn.Foto: David Peltán

Sládkové, majitelé pivovarů, odborníci přes pivo na slovo vzatí. Ti všichni v úterý v devět dopoledne po roce usedli za degustátorské stoly Jihočeské univerzity a hodnotili první vzorky dvacátých Slavností piva. Jako první byla na řadě světlá výčepní piva, desítky.

Všichni účastníci si hned zkraje pochvalovali zejména organizaci i způsob hodnocení. „Tipy žádné nemám, je tu hodně degustátorů i piv. Je tedy těžké říci vítěze. Díky tomu je podle mě soutěž relativně spravedlivá, vše se navíc koná anonymně,“ říká Rudolf Kajan ze slovenského pivovaru Hurbanovo. Nejvíce mu, jak jinak, chutná pivo z vlastní produkce – Zlatý bažant.

Odborníci opět hodnotí základní vlastnosti moku – chuť, říz, plnost a doplňují je ty doplňkové, jako je barva, pěna, a nakonec i celkový dojem.

Panuje názor, že pivo je zdravé. „Není to tak dávno, co byla prováděna studie testující studenty vysokých škol ve zkouškovém období. Prokázala, že i malé množství piva, které jim bylo podávano, snižuje stres. Navíc obsahuje velké spektrum vitamínu B i minerálů. Vše v přírodní formě,“ podotkla sládková Měšťanského pivovaru Strakonice Dagmar Vlková. Pivem doslova žije. Přivedla ji k němu maminka, následně vystudovala pivovarskou školu a vypracovala se až na sládkovou.

Strakonické pivo je nejen v soutěžích, ale budou ho moct ochutnat i lidé na sále. „Máme světlé výčepní, ležáky, polotmavé i tmavé, kvasnicové. Žádaný je nesladký polotmavý ležák Klostermann, který vznikl pouze k výročí narození i úmrtí spisovatele. Stal se však za krátko velice populárním mezi muži i ženami a dnes ho vyrábíme 200 hektolitrů za 14 dní,“ pochlubila se Vlková. Degustace na Slavnostech piva se jí libí i proto, že si rozšíří obzor a udělá obrázek o konkurenci.

Degustátoři zasedají nad pivy od úterý do čtvrtek vždy od 9 hodin v kongresovém sále táborské Jihočeské univerzity, vše se koná za dozoru oficiálních garantů.

Porotci letos posuzují 380 vzorků piva v 17 kategoriích. Největší konkurence je mezi světlými prémiovými ležáky, kde je do soutěže přihlášeno 45 vzorků piva. Vítěz každé kategorie získá Zlatou pivní pečeť.

K pivu mě přivedla máma

Tábor – Už osm let se Dagmar Vlková věnuje Měšťanskému pivovaru ve Strakonicích. Přes nejrůznější pivovarské profese se dostala až na post sládka. Je jím dva roky.

První otázka je nasnadě, jak jste se k pivovarnictví dostala?
Mamka pracovala v pivovaru. Moc se mi tam líbilo. A ta vůně mláta… Pak jsem pivovarnictví studovala. Práci miluji, byla to dobrá volba. Navíc, v branži pracuje spousta správných lidí.

Co je základem dobrého piva?
Kromě surovin je to kolektiv. Produkujeme například pivo nepasterizované, které vyžaduje naprostou čistotu při výrobě. Nedílnou součástí je pak právě láska, srdce všech pracujících, k pivu a jeho vaření.

Většinou je na postu sládka vidět muž…
Ano, dříve tomu tak bylo. Nyní tipuji, že je to půl na půl. Není to o pohlaví, ale o chuti a praxi. K funkci sládka vede dlouhá cesta přes všechny pivovarnické profese.

Pijete pivo?
Piji a myslím, že je to na mě dost vidět. Každý den vstávám brzy ráno a už v šest ochutnávám první piva.

A jak hodnotíte táborské slavnosti piva?
Jsou velice profesionální a je to také skvělá příležitost se s ostatními lidmi sejít. Dík patří panu Srbovi. Je super, že setkání udržuje.

David Peltán

Autor: Redakce

3.2.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny víkendu. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Jiří Běhounek.
15

Sjezd ČSSD se uskuteční již v únoru, o post šéfa se hlásí Běhounek

AKTUALIZOVÁNO

Bendl ostrouhal. Soud přepočítal hlasy a ve sněmovně jej střídá Kupka

Na pondělní ustavující schůzi půjde za středočeskou ODS čtveřice politiků ve složení Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar – a Martin Kupka. Původně ohlášené ohájení poslaneckého mandátu historicky prvním středočeským hejtmanem a pozdějším ministrem Petrem Bendlem tedy neplatí. 

AKTUALIZOVÁNO

Motorest u dálnice zřejmě vzplanul od komína. Škoda jde do desítek milionů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Mohutný požár se obešel bez zranění – a podařilo se zabránit jeho rozšíření. To jsou zřejmě jediné příznivé zprávy spojené s řáděním plamenů, které v sobotu hodinu a čtvrt před polednem zachvátily restaurační provoz v sousedství dálnice D10 u Hlavence na Praze-východ. Tomu, že Motorest 4 kameny, známý i v nedaleké Mladé Boleslavi a v Praze, zachvátil požár velkého rozsahu, už zdaleka nasvědčoval hustý tým valící se ze střechy budovy postavené ve stylu koliby, jímž probleskovaly plameny. Objekt požár zcela zničil i s veškerým vybavením. Škoda se odhaduje na 30 milionů korun.

Na černý trh v Kábulu se prý dostal alkohol, určený původně evropským diplomatům

V afghánském hlavním městě Kábulu se zřejmě na černém trhu prodává nezákonně alkohol, který do Afghánistánu dovezla diplomatická mise EU. Věcí už se zabývají evropští vyšetřovatelé, uvedl mluvčí AFP.

AKTUALIZOVÁNO

Tomáš Hradílek je v nemocnici. Nelze přihlížet smrti vlastního otce, říká dcera

Bývalý disident a ministr vnitra Tomáš Hradílek ukončil po 17 dnech hladovku, kterou držel kvůli opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana. Chtěl, aby Zeman již nekandidoval na Hrad. Hradílek s hladovkou přestal na nátlak rodiny, nyní je v péči lékařů. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT