„Pronajímám si výrobnu v restauraci, kde mají obrovské digestoře, které všechno odsají,“ uvádí Gaston z Poruby. Pekelnou kuchyni má v Kafrárně v Plesné a nejméně jedenkrát za měsíc z ní doslova vyhání cukráře chystající zdejší vyhlášené dortíky.

Carolina Reaper, Trininad Moruga Scorpion, Naga Bhut Jolokia. To je oficiálně uznávaná trojice světově nejpálivějších chilli papriček… a rovněž základ Gastonovy kuchyně. Pěstuje si je za vydatného tchánova přispění ve třech velkých sklenících v Hlučíně.

„Ostré mám rád od mala. Začalo to bulharskými nebo maďarskými paprikami. V té době tu nic jiného nebylo,“ popisuje šestačtyřicetiletý informatik v energetické společnosti. Sám má nejraději Habanera, jejichž světový rekord s 350 tisíci SHU je dávno překonán.

Omáčky, pyré, zavařeniny a další směsi si Gaston nejprve chystal jen sám pro sebe. „Ale pak kolegové v práci říkali, že je to pecka! Ať to zkusím normálně vyrábět,“ vysvětluje s tím, že se chilli stává jeho vášní (říká se, že na něho může prý vzniknout i návyk).

Krakenovy slzy, jež považuje za svůj nejlepší výtvor a vařívá je jen jednou do roka, například obsahují hned sedm druhů chilli. „Jejich chuť a různá pálivost nastupuje postupně ve vlnách. Do této směsi dávám nejlepší sicilská rajčata San Marzano,“ popisuje.

Pro otrlé je ale i Carolina Reaper v dýni Hokkaido či Žhavé tropy v nichž papáju, mango a ananas doplňuje „svatá trojice“ Carolina, Moruga, Jolokia plus Habanero Fatale. „Moc rád vařím a zkouším další přísady a koření. Třeba švestku s badyánem…“ líčí.

Gaston míní, že chilli a produkty obsahující capsaicin (onu pálivou a mimochodem velmi léčivou látku) zažívají boom. Nic ostřejšího v Ostravě a zřejmě i Moravskoslezském kraji asi nikdo nedělá. „Soutěže v pojídání chilli však nechávám jiným,“ dodává nadšenec.