Lidé se na náměstí sešli, aby v rámci ohlášené akce dali najevo svůj nesouhlas s vládními opatřeními. "Na základě nouzového stavu se omezují základní práva lidí a všude se lže. Chceme, aby lidé věděli pravdu. Na pódiích budou mluvit lidé, kteří si buď prošli covidem nebo jsou ze zdravotnictví," upřesnil k akci její organizátor Pavel Sedláček. Původně očekával větší účast. Policejní hlídky ale obsadily vjezdy na náměstí a vpouštěly pouze ty účastníky akce, kteří mají bydliště v okrese Písek. "Samozřejmě policie respektuje právo na shromáždění. I pro něj ale platí pravidla. Může se zúčastnit maximálně sto lidí a jsou to lidé z okresu, kde toto shromáždění probíhá," vysvětlil postup policistů jejich mluvčí Jiří Matzner.

Organizátor protestní akce Pavel Sedláček považuje postup policie za neoprávněný a chce celou věc dál řešit. "Lidé, kteří na náměstí nebyli vpuštěni, si nahrávají rozhovory s policisty a zaevidovali si jejich osobní čísla. Budou se podávat trestní oznámení," uvedl.

Covidové oddělení Nemocnice Písek.
Výzva písecké nemocnice všem obyvatelům regionu: "Situace je dramatická!"

Jako host dorazil na protest poslanec a odpůrce roušek Lubomír Volný, který v lednu spustil bitku v poslanecké sněmovně. Účastníky akce v Písku vyzýval k občanské neposlušnosti. "Je to nejlepší možná věc, kterou můžeme udělat, když nebudeme respektovat nařízení vrahů a lidí, kteří ji téměř srazili na kolena. Lidé projevili nevoli nad tím, že jejich policie, kterou si platí ze svých daní je teď velice represivně používána k pošlapávání jejich práv," prohlásil během akce Lubomír Volný.

Až na drobné konflikty a slovní přestřelky s demonstranty nemusela policie řešit žádné vážnější incidenty. Ze strany organizátorů shromáždění ale podle mluvčího jihočeské policie mohlo dojí k porušení zákona. "Svolavatel v poslední části projevu přesunul tuto akci do další části města, která ve shromáždění nebyla oznámena," vysvětlil Jiří Matzner.

Písecká radnice. Ilustrační foto.
Písek znovu finančně pomůže podnikatelům, odpustí i nájem

Demonstrující se nakonec poklidně rozešli kolem půl čtvrté odpoledne. Protest v Písku byl prvním z chystané série demonstrací, které se budou postupně konat v rámci celé republiky.