„Městská část Praha 5 zdi poblíž zmíněných škol získala do pronájmu od TSK Praha, zakoupili jsme barvy a bylo na dětech, jak zdi přemalují,“ vysvětlil zástupce starosty Lukáš Herold při návštěvě hotového díla. Kresby budou také součástí programu antigrafitty. Impregnují je tak speciálním nátěrem, aby nedošlo k jejich poškození sprejery.

Cestující MHD. Ilustrační foto.
Začínají prázdniny. Dopravní podnik prodlouží intervaly a zruší některé linky

Zdi pomalovaly děti ze Základní školy Waldorfské a ze Základní školy Tyršovy. „Ke zdaru akce bylo nutné zdi náležitě připravit, což nebyl jednoduchý právní proces. Máme radost, že se akce vydařila a děti zdi vylepšily podle svých originálních návrhů,“ uvedl radní Tomáš Homola.

Svou práci v den návštěvy radních dokončovali žáci ze  ZŠ Waldorfská. „Hodně mě to bavilo. Nevím, jestli je lepší malování nebo sprejování. Každopádně u sprejování je nejdůležitější mít dobrou šablonu a pak trefit vzdálenost nástřiku,“ popsala Julie, která se na „profesionální“ dráhu sprejerky rozhodně nechystá.

Hledaný sprejer.
Další hazardér. Kvůli grafitti cestoval na spřáhle mezi vozy metra

„Je to fajn zkušenost. Nejvíc času nám zabrala příprava projektu a šablon,“ doplnil Tomáš, který na zeď namaloval Zeměplochu. Projekt si pochvalují i samotní učitelé. Děti ze ZŠ Waldorfská při práci na téma „Průřez světy“ vedla Olga Pětivoká, absolventka UMPRUM. „Do malování se zapojily všechny děti z druhého stupně. Měly jedinečnou příležitost vyzkoušet si různé techniky a myslím, že je to hodně bavilo,“ potvrdila.

Otevření komunitního centra Domeček ve Stromovce
Zábava i služby pro seniory. V pražské Stromovce vzniklo nové komunitní centrum

Zájem dětí o tematické zkrášlení zdi na téma „Vesmírná škola“ pod vedením učitelky Petry Sedlákové byl obrovský. „Naše děti byly taky nadšené. Deváťáci moc litovali, že nestihli dokončit svůj výtvor a budoucí šesťáci se již velmi těší, že se konečně zapojí do projektu.“ popsala ředitelka MŠ a ZŠ Tyršova Soňa Hasenkopfová.