Jejich úkolem bylo osvobození rukojmí z mezinárodního výcvikové střediska, které se stalo cílem útočníků. Jordánské vojákyně se podílely přímo na osvobození střediska, po vyvedení všech lidí se zaměřily na ženy.

U svých kolegu z moravskoslezské i katovické policie si získaly respekt. „Jsou to vojačky, které pracují ve velmi těžkých podmínkách,“ uvedl velitel moravskoslezské zásahové jednotky Štěpán Klen s tím, že Jordánky se v rámci svých povinností pohybují v prostoru hranic, se svými mužskými kolegy se také podílejí na speciálních operacích.

Dny NATO v Mošnově, sobota 17. září 2022.
Sobotní Dny NATO 2022: Legendární bombardéry obdivovaly desítky tisíc lidí

„Velkým specifikem této skupiny je, že ji tvoří čistě ženy, což v prostředí muslimských zemí je velmi ojedinělé, dá se říct až jedinečné,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda organizačního spolku Jagello 2000 pořádajícího Dny NATO.

Společné vystoupení si chválil i ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. „Tato jednotka je vskutku výjimečná. Je využívána při zásazích v situacích, kdy je potřeba zakročit právě proti ženám,“ uvedl pro Deník Kužel. Co se týká samotné ukázky na Dnech NATO, Kužel dodal: „Jedná se o jedinečnou příležitost – byť zřejmě nenastane skutečná situace – s touto ženskou jednotkou zakročit. Ženský element je důležitý v arabském světě z důvodů zvyšující se emancipace.“

Přílet amerického bombardéru B-52 na letiště Leoše Janáčka, 13. září 2022, Mošnov
VIDEO: Přílet obra. U Ostravy přistál americký bombardér B-52

Ženská protiteroristická jednotka je součástí jordánské armády. Začala vznikat po teroristických útocích v Ammánu v roce 2005. Hlavním impulsem k založení ženské jednotky byl fakt, že za útoky stála žena. Specializací této skupiny je i boj proti terorismu v turistických oblastech. Jsou vycvičené pro boj ve městech a osvobozování rukojmích.

Jordánské vojačky se na Dnech NATO v minulosti představily již dvakrát, a to v letech 2015 a 2016. Jejich vystoupení se vždy setkala se velkým ohlasem. Policisté s jordánskými vojákyněmi vystupují podruhé. V roce 2016 spolupracovali při osvobození rukojmích z uneseného letadla.