„Dneska je špatný led. Má asi jen pět centimetrů, takže se po něm nemůže chodit. Musíme si ho proto proříznout z žebře a nachystat si takové koupaliště, do kterého se všichni vejdeme,“ řekl při přípravě na koupání otužilec Ladislav Orság z Huslenek.

Sám se otužuje už pět let a dnes považuje otužování za svůj velký koníček, dle svých slov až za úchylku. Přivedly ho k němu zdravotní komplikace.

„Asi v pětatřiceti jsem onemocněl chřipkou a tu pořád přecházel. Následujících pět let jsem pořád marodil, nemoc se mi stále vracela. Jeden známý, zakládající člen tohoto koupání, mi poradil otužování,“ popsal začátky své záliby Orság.

Pobyt ve studené vodě se mu začal líbit a zdravotní komplikace se brzy ztratily.

„Z těch prvních pobytů v ledové vodě byl člověk docela vyčerpaný, tělo dostalo zabrat, ale teď mě to tak chytlo, že minimálně dvakrát týdně musím do ledové vody a samozřejmě každou sprchu končím studenou vodou,“ řekl otužilec.

Tradiční zpívání koled se souborem Vsacan na Dolním náměstí ve Vsetíně; sobota 23. prosince 2017
Se Vsacany si zazpívaly stovky lidí

Zaplavat si ve vodě, která má kolem dvou stupňů je podle něj velmi příjemný pocit.

„I když třeba jedu někam do hor a tam vidím studenou vodu, už přemýšlím, jak se do ní dostat, abych zkusil jaká je,“ usmíval se.

Na štěpánském koupání proto nemůže chybět. A přestože led ideální nebyl, počasí, kdy teploty sahaly nad nulu a zpoza mraků občas vykouklo slunce, mu vyhovovalo.

„Dnes je příjemně. Už jsem se koupal i v mínus patnácti, a to je taky v pohodě. Když je mráz a svítí sluníčko, které hřeje, je to lepší, než když je vlhko. Nejhorší ale je, když je vítr,“ vysvětloval nadšenec do ledového koupání.

Do vody, která měla necelé dva stupně, se odvážila také Veronika Stoklasová z Velkých Karlovic.

„Bylo to dobré. Včera jsem měla přípravu ve vaně ve vodě o čtyřech stupních. Čekala jsem, že to dneska bude horší,“ řekla krátce po vynoření z vody mladá maminka.

Prozradila, že se poprvé otužovala před dvěma roky.

„Loni jsem měla pauzu, protože jsem čekala dcerku. Ale teď se budu zúčastňovat asi každý rok. Určitě je to dobré pro zdraví,“ míní Veronika.

Na odvážné plavce se přišly podívat desítky lidí. Ze Zlína dorazily také Kateřina a Zdenka Hlavičkovy.

„Chodíme sem pravidelně, ale jen se podívat. Ještě jsme to nikdy nezkusily,“ přiznala za sebe i svou maminku Kateřina.

Vzápětí dodala, že už o tom ale uvažovala.

„Když jsem do vody pak ale strčila ruku, rychle jsem si to zase rozmyslela,“ uzavřela se smíchem.