„Rada města mu schválila služební cestu od 12. do 14. listopadu, a to včetně nezbytných nákladů. Většinu nákladů spojených s cestou a pobytem hradí organizátor akce, Fujian Tourism Administration," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu města.

Náměstek Bruštík se ve Fu-čou zúčastní druhého ročníku Mezinárodního turistického festivalu námořní hedvábné stezky. Společně s Čestmírem Bruštíkem odjíždí do Číny i někteří další účastníci akce.

„Karlovarskou delegaci doplní malá hudební skupina a současně se bude konat prezentace města na poskytnutém propagačním stánku v místě konání festivalu, která by měla přispět k navázání spolupráce a rozvoji turismu v Karlových Varech," vysvětlil mluvčí Kopál.

Pozvání na festival obdržel náměstek Bruštík i kvůli tomu, že například nedávno převzal záštitu nad výstavou terakotové armády v lázeňském hotelu Thermal. „Spolupráci s Čínou vítám, očekávám, že by prezentace města, kterou organizátoři umožňují zdarma, mohla přilákat další návštěvníky z této prosperující části Číny," uvedl Bruštík.

Oblast Fu-ťien je průmyslově vyspělá provincie s téměř 40 miliony obyvatel, ležící na jihozápadním pobřeží Číny u Tchajwanského průlivu. Její sedmimilionové hlavní město Fu-čou je už historicky jedním z nejvýznamnějších přístavů Číny.