Ačkoliv turistická sezona je díky slunečnému počasí v plném proudu, bludiště chtějí investoři otevřít až v červnu. Důvodem je předchozí nepřízeň počasí. A na co se lze těšit? „Určitě na adrenalin, děti se vyblbnou. Atrakce bude dlouhá dvě stě metrů a vejde se do ní na sto devadesát lidí,“ vyčíslil Ševčík.

Příchozí se dočkají dřevěných lávek mezi „domky“ ukotvenými na stromech. Cesty se proplétají na třech úrovních ve výšce čtyř až deseti metrů. Nosné stromy vybrali odborníci. Na výsledek je zvědavá například Barbora Vašíčková Filásková. „V budoucnu se tam podíváme, ale teď bych se syna ještě asi bála pustit. Nemá ani tři roky. Navíc se bojím výšek,“ řekla žena.

Expozice bývalého krytu civilní obrany v jihlavském podzemí.
Jihlava bude lákat turisty i na tajný kryt v podzemí

Naopak určitě přijít chce Kamila Vrbová. „Když budu mít odvahu, vyzkouším to,“ reagovala.

Umístění bludiště není náhodné. Zoologickou zahradu v Hodoníně pyšnící se tygry, lvy, velbloudy nebo žralokem navštěvují ročně zástupy z celé jižní Moravy. Stejně jako obyvatelé dalších krajů. Loni jich bylo dohromady na 160 tisíc. Majitelé bludiště proto věří, že o návštěvníky nouze nebude. Vizí je třicet tisíc příchozích. Tvůrci chtějí spolupracovat i se základními školami. „Částečně se navíc se zoo tematicky sladíme,“ poukázal Ševčík.

Kaolinový dům v Nevřeni, to je doslova labyrint chodeb, který nadšence láká celé roky.
Nevřeň chystá zpřístupnění kaolinového dolu. Filmaři štoly proměnili v peklo

Bludiště jiného typu mělo jako součást parku vzniknout před deseti lety v nedaleké Břeclavi. Tehdejší vedení radnice mělo vybraný prostor u zámku. Jedním z lákadel byly podle bývalého starosty Dyma Piškuly miniatury staveb Lednicko-valtického areálu. „Studii jsme měli, ale záměr se nepodařilo prosadit v zastupitelstvu. Podle některých lidí by to byly vyhozené peníze. Já si to nemyslím,“ uvedl Piškula. V Břeclavi tak poslední léta funguje alespoň lanové centrum.

Na dalších místech jižní Moravy loni vznikla třeba kukuřičná bludiště. Jejich smysluplnému využití zabránilo hlavně sucho: rostliny dostatečně nevyrostly.

Vinař Miloš Michlovský ve své firmě Vinselekt Michlovský v Rakvicích.
Nejlepší Rulandské bílé světa má Michlovský. Zabodoval ve Štrasburku