On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Za prvé má strach, že by se mohla nakazit koronavirem a ohrozit tak svoji vážně nemocnou babičku, za druhé se bojí, že péči o staré lidi nezvládne, a za třetí si myslí, že by taková práce měla být založena na dobrovolnosti, nikoli rozkazu. Na vybranou ale nemá. Když odmítne, hrozí jí pokuta až 50 tisíc korun.

„Jsem studentka SOŠ a SOU Horšovský Týn a studuji obor předškolní a mimoškolní pedagogika, tudíž se starými lidmi nemám žádné zkušenosti. Kdyby nás poslali hlídat děti zdravotníkům, tak to pochopím, ale tohle nedává absolutně smysl. Navíc v domově důchodců byly dva potvrzené případy COVID-19, tudíž nás posílají do ohrožené zóny. Nebyla jsem ani testovaná, proškolená, necítím se na to a nelíbí se mi tento způsob nařízení. Myslela jsem, že tohle vše je na dobrovolné činnosti a ne že nám budou vyhrožovat pokutou,“ řekla Deníku Husníková.

Vinograf rozváží jídlo do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a do Oblastní nemocnice Kladno.
Díky dárcům jídlo zdarma. Pro zdravotníky, seniory i lidi bez domova

Dodala, že situace je pro ni o to komplikovanější, že se stará o babičku, která prodělala rakovinu, je po chemoterapii a má opakovaně zápaly plic. Jelikož se o sebe bojí, ustanovila si karanténu, takže jí vnučka jezdí nakupovat, starat se o domácnost atd. Jenže ani s tímto argumentem dívka neuspěla, ještě v pátek obdržela odpověď z krajského úřadu, že pomáhat babičce mohou i jiní příbuzní.

„Ani netušíme, co tam dcera bude dělat. Ve škole jí řekli, že bude jen nakupovat a dělat nějaké administrativní práce, ale v domově nás informovali, že půjde o hygienu, krmení, oblékání a podobně,“ doplnila dívčina matka Jana.

Tucet studentů v akci 

Podle mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Aleny Marešové jednal hejtman Bernard na základě rozhodnutí vlády ze 13. března. Obory, jichž se nařízení týká, jsou jasně dány a patří mezi ně i předškolní a mimoškolní pedagogika.

Upozornění na pražské náplavce
Česko má 4591 případů nákazy koronavirem. Zemřelo dalších pět osob

„Pracovní příkaz byl zatím zaslán 12 studentům – 5x Městský ústav sociálních služeb Klatovy (domov pro seniory a domov pro osoby se zdravotním postižením) – plnění povinnosti od 30. 3., 1x DOMOVINKA – sociální služby, o.p.s. (pečovatelská služba) – plnění povinnosti od 1. 4., 5x Centrum sociálních služeb Domažlice (domov pro seniory) – plnění povinnosti od 6. 4., a 1x Spolek Ulice Plzeň (terénní programy) – plnění povinnosti od 6. 4.,“ shrnula Marešová. Dodala, že s povoláním dalších studentů kraj počítáme. Záleží jednak na potřebnosti a hlavně na tom, zda a do kdy bude prodloužen nouzový stav. Všichni studenti mají zatím uloženou povinnost jen do 11. dubna 2020.

„Doufáme, že žáci a studenti škol jsou natolik empatičtí a chápou současnou nouzovou situaci, že nebude problém, aby v případě potřeby pomohli klientům sociálních služeb. Pokud však někdo bezdůvodně odmítne nastoupit, je možné mu udělit pokutu,“ upozornila Marešová. Do práce nastoupí i Michaela, riskovat vysokou pokutu nebude.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník