Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

11.10.2017
SDÍLEJ:

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.Foto: Deník / Nedělková Jana

„Chodím sem už pravidelně. Sama s oblibou peču, teď hlavně v poslední hodně populární muffiny, cupcaky nebo makronky. Takže se tady ráda inspiruji. A samozřejmě i tiše závidím, protože to, co tady vystavují, já sama v kuchyni rozhodně nezvládnu,“ nechala se slyšet Kamila Horká z Velkého Meziříčí.

Právě nejrůznější cukrářské výtvory lákaly návštěvníky asi nejvíce – k vidění byly mimo jiné klasické velké dorty k nejrůznějším příležitostem, pestrobarevné cukroví, zákusky, zmiňované makronky i cupcaky. Gastronomická výstava nabídla i ukázku slavnostních tabulí, na nichž dominovaly hlavně studené mísy - například s masem, uzeninami, zeleninou či mořskými plody. „Je to pastva pro oči, ještěže jsem už jedl,“ prohlásil se smíchem Miroslav Homolka z Velké Bíteše.

Občerstvit se návštěvníci mohli v kavárně nebo restauraci, kde okusili menu v režii žáků pořadatelské školy. Zdravou variantu pokrmů nabídla zájemcům velkomeziříčská kavárna a bistro Termoska, jež měla na akci také svůj stánek. „Specializujeme se na vegetariánskou, veganskou a bezlepkovou stravu. Tady na Gastrodni nabízíme například raw kuličky, ty se tvoří za studena z datlí, dále se tam přidávají třeba arašídy, mrkev, kokos nebo mák,“ popsala Monika Machátová, jedna z provozovatelek Termosky.

V nabídce byly rovněž bezlepkové slané koláče, takzvané quiche, hummusy, tedy pomazánky z rozmixované cizrny a dalších přísad, nebo bezlepkové dezerty. „Pokud se někdo rozhodne, že se bude stravovat vegetariánsky nebo vegansky, měl by si uvědomit, že nejde o žádnou dietu, ale o životní styl. Spoustu potravin, které lidé běžně jí a znají je, veganské či vegetariánské jsou. Jen si to lidé neuvědomují,“ vysvětlila Monika Machátová. Kavárna a bistro Termoska je na velkomeziříčském náměstí v provozu zhruba čtyři měsíce a na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemůže.

Na středečním Gastrodni mohli příchozí využít i bohatý doprovodný program. Obdivovat bylo možné kromě jiného i podzimní výstavu, zhlédnout ukázku vaření, cukrářskou soutěž nebo se zúčastnit degustace vína. Zájemci o studium zase mohli využít možnosti prohlédnout si školu a informovat se na vše potřebné.

Autor: Jana Nedělková

11.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Miloš Zeman a Andrej Babiš
2 9

Skeptické Česko a proevropské Slovensko, píší o nás ve světě

Nový adrenalinový rekord: 245 odvážlivců skočilo z mostu

/VIDEO/ Nový světový rekord v kategorii "hromadné skákání z mostu" dnes pokořili odvážlivci v brazilském Sao Paulu. V jeden okamžik seskočilo z mostu metodou bungee jumping 245 vyznavačů adrenalinu.

Politolog Zdeněk Zbořil předpokládá rozpad okamurovců

Co voliči volbami v Ústeckém kraji vzkázali politikům? Politolog Zdeněk Zbořil k drtivému vítězství hnutí ANO uvedl, že z výsledků voleb z Ústeckého kraje, podobně jako v celé ČR, cítí touhu občanů po zázraku.

Rath zavalil soud přívalem slov, předseda senátu je prý podjatý

V minulosti chodíval někdejší středočeský hejtman David Rath do jednací síně oholen, v pondělí se v budově Krajského soudu v Praze objevil s vousatou tváří – jinak se ale příliš mnoho nezměnilo.

Psi na politických jednáních? Macronův mazlíček se vymočil v Elysejském paláci

/VIDEO/ Pokud na politická jednání s sebou berete své mazlíčky, může dojít k trapným okamžikům. Vyprávět by o tom mohl francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho labrador Nemo se vymočil u krbu právě během politického jednání. Prezident se snažil působit profesionálně a záležitost přejít s úsměvem.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT