Pro důchod si na plešiveckou poštu v úterý po Velikonocích chodí desítky lidí. A většina z nich je kvůli tomu, že by pobočka mohla v polovině roku skončit, notně rozčarovaná. „Já nemám svůj účet, platební kartu, nic, jinak než na poště se k penězům nedostanu,“ svěřila se jedna z obyvatelek sídliště. „A teď bych se měla štrachat do centra? Autem nejezdím, děti tu nežijí, to by pro mě byl pomalu celodenní výlet, s tím, jak jezdí autobusy. Pěšky tak daleko už nedojdu. Ale nejde jen o důchod, tady mi pomůžou se vším, poradí mi, když něco nevím, platím tu taky složenky za elektřinu, účet za telefon, prostě všechno.“

Na hlavní poště je situace zoufalá u nyní

Na Plešivci žijí téměř tři tisíce lidí z celkových dvanácti a půl tisíc Krumlováků a na tamní poštu jezdí lidé i z Nového Spolí. Kromě toho odtud korespondenci posílají úřady, např. Česká správa sociálního zabezpečení nebo Úřad práce, které tam sídlí. Ty všechny by podle aktuálních plánů měla obsloužit hlavní krumlovská pošta na Latráně.

K 1. červenci 2023 dojde k uzavření čtyř poboček České pošty v Prostějově. Jednou z nich je i pošta Prostějov 3, ve Sladkovského ulici na místním nádraží
Kritika sílí: Kde přesně zavřou pobočku pošty? Zcela jasno bude do tří týdnů

„Je to hovadina, rušit to zrovna tady, vždyť my tu nemáme ani bankomat. Já třeba účet a kartu mám, donedávna jsem ještě pracoval, ale co starší lidi? Ti se můžou jít leda tak klouzat,“ postěžoval si František Bělík, další z obyvatel sídliště. „A vezměte si, jak to tu je s dopravou, a starší lidi, co účty nemají, by měli jezdit do města autobusem? Na hlavní poště, to je taky zoufalství už teď, musí se tam čekat, než je volno u okýnka, a to tam skoro nikdo nebydlí. Už vidím ty návaly, to se tam z toho pominou. A kde tam budou lidi parkovat? Před poštou se nesmí, od parkoviště pod poštou je spousta schodů… Prostě je to hovadina, jak říkám.“

Město chce za pobočky zabojovat, ale…

Naděje, že se městu podaří s vedením České pošty vyjednat zachovaní poboček, ale ještě nepohasla. Představu, že by po zrušení poboček na Plešivci a také na Míru, dalším z velkých sídlišť, zůstala jen hlavní pošta v centru a pošta Partner, která nyní funguje na vlakovém nádraží, odmítá i vedení města. To se o chystaném rušení poboček dozvědělo 31. března.

„Tento nenadálý krok České pošty nás přinejmenším zaskočil a s rušením poboček na sídlištích se nechceme smířit bez toho, abychom se pokusili s vedením pošty celou záležitost projednat. Máme několik variant, jak vzniklou situaci řešit, ale záleží na tom, jak k nim bude otevřená a vstřícná sama Česká pošta,“ říká starosta Alexandr Nogrády s tím, že s vedením České pošty bude mít jednání na konci dubna. To už by ale podle současných plánů pošty měly být rozdané i výpovědi nepotřebným zaměstnancům.

Česká pošta. Ilustrační snímek
Česká pošta zruší „jen“ 950 pracovních pozic. Mělo jich být výrazně více

„Jednou z variant, které máme na stole, je možnost, že na současných místech zůstanou obě pobočky, a to v režimu pošty Partner a provozovat je bude město,“ navrhl starosta. Pošta Partner je provozovna, kterou provozuje smluvní partner a nabízí základní poštovní služby.

Další možností je zřízení pobočky pošty Partner někde jinde v Krumlově, kam by se dalo dobře dojet autem či autobusem, například na autobusovém nádraží, anebo zřízení jiných poboček právě na Plešivci a na Míru. I ty by provozovalo město spolu s dalším partnerem.