Fíky ve střední Evropě obvykle dozrávají v první polovině prázdnin. „Úroda byla po dobrém přezimování bohatá. Tlaková výše nad východní Evropou k nám žene jižní až jihozápadní proudění a na toto období neobvykle vysoké teploty. I srážky byly dostatečné. Letošní teplý říjen však přeje i druhé sklizni fíků, která v našich středoevropských podmínkách zdaleka nepřichází každý rok. Prodloužení vegetační sezóny tak přineslo k nám na Znojemsko závan Balkánu i se subtropickým ovocem,“ pochvaloval si Němec.

Exotické ovoce zajímá i Annu Kučerovou. „Slyšela jsem, že se u nás dá už pěstovat ledacos od fíků po citrusy. Ještě jsem to nezkoušela, ale nějaké místo na zahrádce mám,“ uvažovala Kučerová.

Fíky mají podle Němce široké využití. „Dělá se z nich výborná marmeláda, protože mají hodně cukru a pektinu a dají se i pražit jako náhražka kávy. Fíkovou kávu jsme si zkusili vyrobit a chutná docela zajímavě,“ podotkl botanik.

Pěstování fíků na Znojemsku přitom podle jeho slov není nic nového. „Jejich pěstování je v regionu doloženo hned z několika míst, například Hradišti, v Plavči je doložena v minulosti i výroba fíkové kávy,“ poukázal Němec.