„Před několika dny byl podán návrh na podání obžaloby,“ potvrdila Deníku v úterý plzeňská policejní mluvčí Eva Červenková. Bývalý politik by mohl být odsouzen až ke třem letům vězení.

Škárka vloni 1. listopadu zveřejnil na svém profilu příspěvek s nadpisem „Zbyteční lidé - zbavme se jich“, kde reagoval na televizní reklamu na fond „Nedoklubko“, který podporuje předčasně narozené děti s hmotností, kdy „se vejdou do dlaně“.

Jaroslav Škárka u Obvodního soudu v Praze
Nedonošenci jsou zrůdy, napsal exposlanec Škárka. Policie ho již stíhá

„Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl Škárka s tím, že jediné možné řešení je stopnout veškerou státní finanční podporu neziskovkám.

Před soudem stanul i v minulosti

„Stát se musí probrat a zbavit se „zbytečných lidí“. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti td.) nesmí být společností protěžování. Zbavme se zbytečných,“ dodal bývalý politik. Jeho názor se setkal s tvrdou kritikou a Vězeňská služba ČR s ním rozvázala pracovní poměr. V době zveřejnění svého statusu totiž působil několik let jako vychovatel v borské věznici.

Jaroslav Škárka u Obvodního soudu v Praze
Zbavme se nedonošených dětí, jsou to zrůdy, sdílel exposlanec. Řeší to policie

U soudu již v minulosti Škárka stanul, v roce 2012 byl odsouzen k nepodmíněnému tříletému trestu a k desetiletému zákazu činnosti poslance, když jej soud uznal vinným z podvodu. Později byl ale všech obvinění zproštěn.