Ovládat automatické externí defibrilátory není složité, ale samozřejmě i to je potřeba naučit. Proto muži a ženy v uniformách Policie ČR prošli speciálním školením vedeným zdravotnickými záchranáři z Benešova. Současně se školením na používání uvedených přístrojů jsou policisté proškolováni také k využívání zásad poskytnutí první pomoci.

„Defibrilátory vozí hlídky ve svých autech. Jsou jimi vybavena vozidla benešovského dopravního inspektorátu, prvosledové hlídky Obvodního oddělení Benešov a také Obvodního oddělení Sázava, Vlašim a Votice,“ upřesnila Eva Stulíková.

Z výš uvedeného proto také vyplývá, že policisté při záchraně lidských životů velmi často asistují přímo zdravotníkům. Bývají totiž těmi prvními, kteří na místo události dorazí a zahajují oživování včetně masáže srdce. Samotný defibrilátor, jímž disponují kromě policistů také například strážníci a hasiči uživatele při spuštění instruuje, jak správně postupovat. Přístroj dokonce sám vyhodnotí aktuální zdravotní stav pacienta a podle toho doporučí nebo nedoporučí výboj.

Masáž srdce přímo na ulici

Případů oživování člověka v bezvědomí není mnoho, ale stávají se, a je dobré, když jsou na takovou situaci členové složek Integrovaného záchranného systému připraveni. To se prokázalo například loni v únoru v benešovské Nové Pražské ulici.

Tam sice policisté nepoužili přímo defibrilátor, ale navázali na svědky, kteří poskytli muži jako první masáž srdce. Policisté pak společně se záchranářem pokračovali v oživování. „Prováděli masáž srdce a významně tak přispěli k záchraně života tohoto sedmapadesátiletého muže, která po úspěšné resuscitaci skončil v nemocnicim,“ dodala mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková.

Rozmístění automatických externích defibrilátorů v okrese Benešov: Policie ČR (DIP Benešov, OOP Benešov, OOP Sázava, OOP Vlašim, OOP Votice), strážníci (MěP Benešov, MěP Vlašim, MěP Votice), hasiči (HZS Benešov, SDH Čechtice, SDH Neveklov, SDH Čerčany, SDH Sedlec-Prčice).

Ilustrační foto.
Policie na Benešovsku má přes dvacet neobsazených míst
Vizualizace Komplexního rehabilitačního centra v areálu Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.
Benešovská nemocnice zahajuje stavbu rehabilitačního centra