Na semilský okresní soud se kvůli hlučnému fandění obrátila rodina bydlící v sousedství zdejšího fotbalového hřiště. Skandování rušilo jejich víkendový odpočinek. A soud jí dal za pravdu. „Žalovaný je povinen zdržet se rušení žalobců neúměrným hlukem v podobě bubnování a užívání obdobných nástrojů,“ píše se v zatím nepravomocném rozsudku okresního soudu v Semilech.  Jak klub, tak žalující Karel Pokorný se proti rozsudku odvolali. Klub proti rozhodnutí o zákazu bubnování, Karel Pokorný proto, že chce omezit i další hluk během sportovních akcí.

Hluk ze svatebního veselí vadí lidem, kteří bydlí v okolí farmy. Majitel provedl opatření i měření hluku. Místní tvrdí, že to příliš nepomohlo
Klid na vesnici vystřídalo svatební peklo. Lidé se přou s majitelem Farmy Tasov

Vedení klubu vidí v rozhodnutí soudu precedens, který může omezit fandění na dalších hřištích. „Na fotbal u nás chodí hodně dětí a fandí svým kamarádům, příbuzným. Bylo by nefér, aby si při tom nemohly zabubnovat,“ přiblížil trenér SK Studenec Martin Hrubý.

Rozhodnutí soudu nerozumí ani sami fanoušci SK Studenec. „Jak dlouho tady je hřiště? A jak dlouho tady bydlí žalobce? To je to samé, jako když si nyní stěžují na hluk v Mostě lidé, kteří koupili pozemky u tamního závodního okruhu,“ poznamenal Petr Košťál.

„Já to raději ani nebudu komentovat, zdá se mi to úplně mimo. A samozřejmě bych nemohl být nestranný,“ doplnil David Lukeš, který je nejen velkým fanouškem SK Studenec, ale spravuje i sociální sítě klubu.

Studenec 2018

Zdroj: Youtube

Rodina obývající dům na samé hranici hřiště bojuje proti hluku už od roku 2016. „Tehdy jsme si řekli, že takový hluk už není možné považovat za normalitu. A tak jsem se vydal v říjnu 2016 na obec se stížností, o které jsem si myslel, že je první a poslední. Před pěti členy rady obce jsem se pokusil vysvětlit naše stanovisko slovy: toto je sice stížnost, ale my vás prosíme, něco s tím udělejte, tam se nedá žít,“ popsal Karel Pokorný na svém webu studenec.info, který vznikl jako jeden z nástrojů sporu.

Na webu jsou mimo jiné i videa, jak vnímá zápasy na sousedícím hřišti rodina na své zahradě.

Pomluvy a nadávky

Podle svých slov se ihned po stížnosti stal terčem výsměchu a pomluv. „Postupem času pomluvy a nadávky nabyly na údernosti. Mladíci sotva ofousovaní nás posílají spát do lesa, děti školou povinné vykřikují nadávky do hajzlů, šuškají si něco o sviních, když jdete procházkou kolem hřiště s vnukem,“ popsal Pokorný.

Tato situace vyústila k založení zmíněného webu a pokračování stížností na další úřady a nakonec k soudu.

Ilustrační snímek
Další rušení autobusových spojů. BusLine stále nemá dostatek řidičů

Starosta Studence Tomáš Chrtek vnímá spor jako absurditu. „Vystupuji v roli mediátora, snažím se obě strany zklidnit. Ale mrzí mne, že se něco takové děje,“ popsal starosta.

Podle jeho slov se stížnosti na hlasitost na hřišti objevují, jde přitom o jednu osobu. „Dle mého se fandění zklidnilo. Jen nechápu, jak by měl pořadatel zápasu požadovat od fanoušků jiného hostujícího mužstva, aby oni nebubnovali. Je to absurdní,“ doplnil Chrtek.

Petardy úvod  (29. 11. 2021)

Zdroj: Youtube

Obec Studenec na Semilsku má i s částí Zálesní Lhota 1800 obyvatel. Sport tady má velkou tradici, zdejší Sportovní klub má tři oddíly. Samozřejmostí je fotbalový klub, dále sdružuje atlety, lyžaře i oddíl orientačních sportů.

Místní folklór

„Jít na fotbal“ znamená pro místní relax. Na hřiště dorazí celé rodiny, tátové a kluci fandí, malé děti si hrají na dětském hřišti, maminky si dají kávu. „Je to tady už takový folklór. V sobotu nebo v neděli, jak je fotbal, se lidé z vesnice scházejí na hřišti. Popovídáme si, děti se vyblbnou a jdeme domů,“ popsal jeden z návštěvníků Karel Patrman.

SK Studenec se v médiích objevil i v červnu, kdy tu poskládali fotbalový tým z hráčů jednoho jména. Na hřišti hráli jen hráči s příjmením Kuřík.