Plandající kus billboardu začal ohrožovat řidiče v ústeckém Vaňově. Reklamní nosič se nachází u silnice I/30 ve směru z Dolních Zálezel do centra krajské metropole. Stojí na hraně zdejších pozemků u rodinných domů na dohled konečné zastávky MHD.

„Dělá tu ostudu. Nebylo to nic příjemného, i když tu stál opravený. Kdo by se na to chtěl ze zahrady dívat? Teď se to ale celé uvolnilo a my to museli zadrátovat, aby nespadl do příjezdové cesty k pozemkům,“ zlobil se jeden z místních.

Od září loňského roku nesmí v ochranném pásmu silnic prvních tříd a dálnic stát žádné reklamní poutače. Ten ve Vaňově stojí asi metr a půl od krajnice.

JEDNAT MUSÍ VLASTNÍK

Jak ale vysvětlil ministr dopravy v demisi Dan Ťok, podle zákona nemůže jen tak někdo přijít a sám od sebe billboard jednoduše odříznout.

„Ke každému musí být doložena řada dokladů, aby odstranění reklamního poutače nešlo právně zpochybnit a napadnout jako poškození cizí věci,“ podotkl ministr dopravy a doplnil, že nejvíce by pomohlo, kdyby majitelé reklamních zařízení sami zrychlili, své reklamní poutače na vlastní náklady odstranili a tak dostáli svým zákonným povinnostem.

Měření rychlosti v rámci akce Speed marathon ve Všebořické ulici v Ústí n. L.
Řidiči, pozor! Policisté ve středu měří rychlost na Ústecku na řadě míst

Silnice první třídy má ve správě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „O umístění billboardu u silnice první třídy rozhoduje silniční správní úřad, tedy krajský úřad, a nikoli ŘSD. V kompetenci krajského úřadu je rozhodnutí, jak naložit s tímto problémem,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Krajské úřady už začaly majitele reklamních poutačů obesílat. Odstranit nelegální reklamy měli totiž do září loňského roku, podle ministra na to měli celých pět let.

Krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek informoval, že některým majitelům billboardů už dopisy s výzvou odesílali. „Vzhledem k tomu, že dotace ze státního fondu dopravní infrastruktury se vážou na to, že se kraj zaručí, aby reklamní poutače kolem silnic nebyly, určitě na to dohlédneme,“ poznamenal.

Místní lidé se ale s podnětem mohou obrátit i na ústecký odbor dopravy. „Stížnost prověříme, případně najdeme majitele a pošleme mu výzvu k nápravě,“ dodala ústecká mluvčí Romana Macová.

Vlastníka billboardu se Deníku nepodařilo kontaktovat.

Ilustrační foto.
Asfalt pokryje na Ústecku desítky kilometrů silnic