Deset minut po desáté, kdy v sobotu končí ultimátum pro vystěhování z ubytovny Modrá v Purkyňově ulici na Střekově, vládne atmosféra shonu a beznaděje spíš než očekávaných nepokojů a násilností. Ostatně, v pohotovosti jsou město i strážníci, ale není jich potřeba.

„Cítím se hodně špatně. Nemám byt, kam s dcerou půjdu? Prohledal jsem celé okolí Ústí. Teď mám nastoupit do práce a kvůli tomu nemůžu, kde bych to dítě nechal. Práce to bude skvělá, pracoval bych jako zedník za 140 korun na hodinu," zoufal si jeden z odcházejících nájemníků.  

Majitel ubytovny Modrá v Ústí nad Labem, Střekově, chce ubytování zrušit.
FOTO: Nemáme kam jít, říkají lidé z ubytovny

Prý obvolal snad všechny inzeráty a známé na Ústecku, ale všude chtějí tři nájmy jako kauci a nájem dopředu. „To dělá 30 tisíc, kde bych to teď vzal? Teď pojedu do Předlic, snad chvíli v tělocvičně vydržím. Nevím, jestli něco jiného najdu," povzdechl si.

Většině obyvatel střekovské ubytovny se povedlo najít nové ubytování, ale dost rozdílné kvality. „Někteří lidé mají nové bydlení hodně nekvalitní. Za vysoké nájmy, leckdy tam chybí elektřina. Nechtějí tam zůstávat, berou to jako absolutní provizorium,“ líčil aktivista Miroslav Brož ze spolku Amare Předlice.  

Celkem v předlické školní tělocvičně skončí 24 ze zhruba 120 bývalých nájemníků z Modré. Někteří tam jsou dokonce už od pátečního večera. „My jim pomáháme sehnat stravování. Vybavili jsme je základními potravinami z potravinové banky. Těstovinami, olejem, moukou, ale oni si to nemají kde a jak uvařit. Takže to teď akutně řešíme,“ líčil aktivista Brož. 

Ubytovna „Modrá“ v Purkyňově ulici.
Dvě ubytovny v Ústí končí, přes dvě stovky lidí přijdou o střechu nad hlavou

Na místo přijíždí i ústecká primátorka Věra Nechybová. „Jsem ráda, že se nestrhly žádné násilnosti. V minulosti už jsme tělocvičnu v Předlicích využili jako takové krizové centrum vzhledem k tomu, že je stavebně oddělená od školy. Asistovat tam budou asistenti prevence kriminality. Myslím, že jsme udělali maximum, aby lidé neskončili na ulici,“ vysvětlila.

Někteří lidé v tělocvičně jen počkají, až se jim uvolní během příštího týdne domluvený byt. Někteří ale zatím nemají kam jít. Opačná situace panuje v Klíšské ulici, druhé z ubytoven, které v sobotu zavírají definitivně. 

Místostarosta ústeckého centrálního městského obvodu Karel Karika všem pomohl zajistit náhradní bydlení. „Lidé nepůjdou bydlet jen do Ústí, ale i do okolních měst. Jednu rodinu například stěhuji do jižních Čech,“ dodal Karika s tím, že obvod má zájem ubytovnu s rozlehlou zahradou odkoupit. Cena by se mohla pohybovat kolem 5 milionů korun.

Ilustrační foto.
Chlapec vběhl pod kola autobusu v Neštěmicích. Převezli ho do nemocnice