Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Frgály nemáme, ale upéct, vyrobit i vypálit umíme

Děčínsko - Jo to byly časy, vzdychají pamětníci, když vzpomínají na nejrůznější speciality a dobroty, které podtrhávaly šikovnost a um nejrůznějších kulinářských řemesel na Děčínsku.

11.10.2009
SDÍLEJ:

Prodavačka Renata Drasíková ukazuje lahve pálenky s příznačným názvem Děčínská jeřabinka.Foto: Deník/Karel Pech

Zdaleka se jezdilo až do Severního nebo Kytlic pro chleba, do Mikulášovic pro vynikající párečky a uzené, nebo pro křupavé a voňavé housky a rohlíky do Vilémova. „To už je ale minulost,“ mávne rezignovaně rukou Vilma Doubková z Děčína.

Není to tak docela pravda. Okres sice nemá svoje frgály, kyselo, cmundu či slivovici, tedy žádnou krajovou specialitu, ale v posledních letech se tu vyrojila řada podnikatelů, kteří umějí vyrobit věci, nad nimiž se kroutí nejeden mlsný jazyk.

Pro sýry jezdí i z Německa

„My už jsem v dobrém slova smyslu docela dobře profláknutí,“ pochlubil se Karel Dvořák z Horního Podluží, jehož žena je majitelkou kozí farmy. „Obden musíme vyrobit až osm kilogramů sýra, jinak by nám lidi asi nadávali, že lajdačíme. A v létě, když tu jsou chataři a chalupáři, tak spíme snad jen na jedno oko, nestačíme vyrábět, “ dodal Dvořák. Svoje výrobky Dvořákovi prodávají zákazníkům takzvaně ze dvora, gurmeti si prostě musí na farmu osobně přijít. Na dračku jdou jak přírodní, tak ochucené sýry s česnekem a paprikou.

„Máme i menší balení, které je hlavně pro ty starší přijatelnější,“ nabízí Dvořák. Deset deka kozího sýra u nich ve dvoře přijde na čtyřicet korun, litr mléka na třicet tři.

Ptali jsme se: Znáte nějakou místní specialitu? ČTĚTE ZDE>>>

„Častými zákazníky jsou tu také Němci,“ pochlubil se farmář a dodal, že jejich návštěvy jsou takovou menší společenskou záležitostí. Při nákupu s nimi probereme všechno možné, je to i pro nás příjemný zážitek,“ tvrdil hospodář.

Na jehněčím z Verneřic si pochutnávají i v Řecku

Jehněčí z Rytířova nedaleko Verneřice znají i v Řecku, Španělsku či Itálii. Dodával jim ho tam farmář František Douša. Dnes ale z pěti set kusů má jen stovku. „Redukuji stádo z ekonomických důvodů. I když dodávám živá jehňata do atraktivní, neuživilo by mě to. Rozhodl jsem se proto jinak. Jdu zkrátka za lepším, chci hospodařit s hovězím,“ přiznal se farmář.

Firmu, která funguje už devatenáct let, převzala Petra Peštiková po rodičích. Sídlí v Děčíně Bynově a je to cukrárna Expres. O cukrařině mluví s pokorou, jež tohle řemeslo žádá. Sortimentem zásobuje prakticky celý kraj. Nejen Děčínsko, Ústecko, ale také Most a Chomutov.

„Jenom těch zákusů je sedmdesát druhů, pak cukroví, dorty k nejrůznějším příležitostem, atypické koláčky, dezerty a typickým a speciálním výrobkem pro cukrárnu je vlastní marcipán,“ chlubí se ráda Peštiková. Dobroty od ní si berou i kantýny, večerky nebo obchody s potravinami.

Děčínská jeřabinka

Bylinné čaje, koření, kapky i masti a dnes už i kořalku. To a mnoho dalšího nabízí Valdemar Grešík, který svoji firmu Natura vybudoval doslova na zelené louce. Typickým regionálním výrobkem jeho kuchyně je však Děčínská jeřabinka.

„Je to lihovina z plodu jeřábu, který roste kolem Děčína,“ pochlubil se Grošík. Má radost, že je o specialitu velký zájem. „Kromě našich prodejen zavážíme kořaličkou i další po celých Čechách a do e shopů,“ sdělil. Půl litru jeho jeřabinky přijde na krámě 275 korun.

Celý Šluknovský výběžek si pochutnává na vynikajícím pečivu šluknovské firmy Haback. Krize nekrize, pečou tu pořád šestnáct druhů chleba a prý výborného. „Rozvážíme od Varnsdorfu po Dolní Poustevnu, za kopec už ale nejezdíme, taky máme pětadvacet druhů pečiva a šedesát sladkých specialit, “ upřesnil informaci jeden z majitelů Jiří Havlíček.

Speciality, které k Děčínsku patří

Pro oblast severních Čech, tedy i Děčínska je typické prolínání české, německé a židovské kuchyně. Takže do německých rodin pronikaly například knedlíky a koláče jako „knedeln“ a „kola- tschen“, což dokumentuje dodnes užívaný zvyk Němců jíst k řízku knedlíky. Rovněž česká kuchyně asimilovala některé stravovací návyky z německého prostředí, třeba známý bramborák podávaný s borůvkovým kompotem. Židovskou kuchyni zase reprezentuje kachna se šouletem, což je hrách (nebo fazole) s kroupami.

Společnost Valdemara Grešíka prodává svoji specialitu, která charakterizuje Děčínsko teprve od letošního srpna. Lihovina, která se pálí z jeřábu, rostoucího kolem okresního města se jmenuje Děčínská jeřabinka a své místo na slunci si už našla.

Cukrárna v Bynově už devatenáct let zásobuje téměř celý kraj svými křehkými zákusky, svátečními dorty, ale také specialitou, zvaná marcipán. Také ten se už stal typickým výrobkem pro Děčínsko.

Jehněčí maso z Rytířova znají lidé jen z doslechu.V živé podobě totiž putuje především ke zpracovatelům do Řecka, Itálie i Španělska. Bohužel hospodář s tímto podnikám skončí. Nerentuje se mu.

Kozí farma v Horním Podluží si na nezájem zákazníků naříkat nemůže.Hlavně v létě a čase dovolených nestačí ani zákazníky uspokojit. Kozí sýry v několika variantách a čerstvé mléko od koz jsou potravinovým trhákem posledních let, kterým se kozí farma chlubí široko daleko. I v Německu.

Chleba a řada dalšího pekařského sortimentu ze šluknovské pekárny Haback chutná lidem v celém výběžku. Zákazník například má možnost vybírat ze 13 druhů chleba.

Autor: Naděžda Kocábková

11.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
5

Trest smrti po dvaceti letech. V Nebrasce popravili prvního člověka od roku 1997

Vteřiny dne 14. srpna 2018

Zřícení mostu, překrucování historie a zrušená cesta do Číny: Vteřiny dne

Stezka praturů. Přírodní unikát Živé vody otevřou na Zlínsku

Široké veřejnosti se na podzim otevře v Modré na Zlínsku cesta za pratury, kteří tisíce let utvářeli naši krajinu – v dobách, kdy do ní člověk moc nezasahoval. Do finále se tu dostávají práce na čtyřsetmetrové stezce praturů, která bude součástí botanické sladkovodní expozice Živá voda.

Guvernérem ve čtrnácti letech? V americkém Vermontu kandiduje středoškolák

Ethan Sonneborn nedávno oslavil čtrnácté narozeniny. Na rozdíl od svých vrstevníků si ale nehraje na školním hřišti, nýbrž pilně pracuje na své předvolební kampani. Ambiciózní středoškolák se totiž chce stát příštím vermontským guvernérem.  

Mafie z UEFA? Tvrdík i fanoušci rozdýchávají popravu Slavie

Konec snu o Lize mistrů byl pořádně hořký. Fotbalisté Slavie, její funkcionáři i fanoušci cítí po úterním vyřazení ve 3. předkole obrovskou křivdu. Hlavní viník? Rozhodčí, potažmo samotná evropská fotbalová unie UEFA. 

Svoboda není samozřejmost. Lidovci chtějí k výročí roku 1968 ukázat její význam

Lidovci uspořádají příští týden u příležitosti 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa sérii debat a vzpomínkových akcí, kterými chtějí ukázat, že svoboda není samozřejmost. Řekl to dnes po jednání celostátního výboru KDU-ČSL předseda strany Pavel Bělobrádek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT