Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Frgály nemáme, ale upéct, vyrobit i vypálit umíme

Děčínsko - Jo to byly časy, vzdychají pamětníci, když vzpomínají na nejrůznější speciality a dobroty, které podtrhávaly šikovnost a um nejrůznějších kulinářských řemesel na Děčínsku.

11.10.2009
SDÍLEJ:

Prodavačka Renata Drasíková ukazuje lahve pálenky s příznačným názvem Děčínská jeřabinka.Foto: Deník/Karel Pech

Zdaleka se jezdilo až do Severního nebo Kytlic pro chleba, do Mikulášovic pro vynikající párečky a uzené, nebo pro křupavé a voňavé housky a rohlíky do Vilémova. „To už je ale minulost,“ mávne rezignovaně rukou Vilma Doubková z Děčína.

Není to tak docela pravda. Okres sice nemá svoje frgály, kyselo, cmundu či slivovici, tedy žádnou krajovou specialitu, ale v posledních letech se tu vyrojila řada podnikatelů, kteří umějí vyrobit věci, nad nimiž se kroutí nejeden mlsný jazyk.

Pro sýry jezdí i z Německa

„My už jsem v dobrém slova smyslu docela dobře profláknutí,“ pochlubil se Karel Dvořák z Horního Podluží, jehož žena je majitelkou kozí farmy. „Obden musíme vyrobit až osm kilogramů sýra, jinak by nám lidi asi nadávali, že lajdačíme. A v létě, když tu jsou chataři a chalupáři, tak spíme snad jen na jedno oko, nestačíme vyrábět, “ dodal Dvořák. Svoje výrobky Dvořákovi prodávají zákazníkům takzvaně ze dvora, gurmeti si prostě musí na farmu osobně přijít. Na dračku jdou jak přírodní, tak ochucené sýry s česnekem a paprikou.

„Máme i menší balení, které je hlavně pro ty starší přijatelnější,“ nabízí Dvořák. Deset deka kozího sýra u nich ve dvoře přijde na čtyřicet korun, litr mléka na třicet tři.

Ptali jsme se: Znáte nějakou místní specialitu? ČTĚTE ZDE>>>

„Častými zákazníky jsou tu také Němci,“ pochlubil se farmář a dodal, že jejich návštěvy jsou takovou menší společenskou záležitostí. Při nákupu s nimi probereme všechno možné, je to i pro nás příjemný zážitek,“ tvrdil hospodář.

Na jehněčím z Verneřic si pochutnávají i v Řecku

Jehněčí z Rytířova nedaleko Verneřice znají i v Řecku, Španělsku či Itálii. Dodával jim ho tam farmář František Douša. Dnes ale z pěti set kusů má jen stovku. „Redukuji stádo z ekonomických důvodů. I když dodávám živá jehňata do atraktivní, neuživilo by mě to. Rozhodl jsem se proto jinak. Jdu zkrátka za lepším, chci hospodařit s hovězím,“ přiznal se farmář.

Firmu, která funguje už devatenáct let, převzala Petra Peštiková po rodičích. Sídlí v Děčíně Bynově a je to cukrárna Expres. O cukrařině mluví s pokorou, jež tohle řemeslo žádá. Sortimentem zásobuje prakticky celý kraj. Nejen Děčínsko, Ústecko, ale také Most a Chomutov.

„Jenom těch zákusů je sedmdesát druhů, pak cukroví, dorty k nejrůznějším příležitostem, atypické koláčky, dezerty a typickým a speciálním výrobkem pro cukrárnu je vlastní marcipán,“ chlubí se ráda Peštiková. Dobroty od ní si berou i kantýny, večerky nebo obchody s potravinami.

Děčínská jeřabinka

Bylinné čaje, koření, kapky i masti a dnes už i kořalku. To a mnoho dalšího nabízí Valdemar Grešík, který svoji firmu Natura vybudoval doslova na zelené louce. Typickým regionálním výrobkem jeho kuchyně je však Děčínská jeřabinka.

„Je to lihovina z plodu jeřábu, který roste kolem Děčína,“ pochlubil se Grošík. Má radost, že je o specialitu velký zájem. „Kromě našich prodejen zavážíme kořaličkou i další po celých Čechách a do e shopů,“ sdělil. Půl litru jeho jeřabinky přijde na krámě 275 korun.

Celý Šluknovský výběžek si pochutnává na vynikajícím pečivu šluknovské firmy Haback. Krize nekrize, pečou tu pořád šestnáct druhů chleba a prý výborného. „Rozvážíme od Varnsdorfu po Dolní Poustevnu, za kopec už ale nejezdíme, taky máme pětadvacet druhů pečiva a šedesát sladkých specialit, “ upřesnil informaci jeden z majitelů Jiří Havlíček.

Speciality, které k Děčínsku patří

Pro oblast severních Čech, tedy i Děčínska je typické prolínání české, německé a židovské kuchyně. Takže do německých rodin pronikaly například knedlíky a koláče jako „knedeln“ a „kola- tschen“, což dokumentuje dodnes užívaný zvyk Němců jíst k řízku knedlíky. Rovněž česká kuchyně asimilovala některé stravovací návyky z německého prostředí, třeba známý bramborák podávaný s borůvkovým kompotem. Židovskou kuchyni zase reprezentuje kachna se šouletem, což je hrách (nebo fazole) s kroupami.

Společnost Valdemara Grešíka prodává svoji specialitu, která charakterizuje Děčínsko teprve od letošního srpna. Lihovina, která se pálí z jeřábu, rostoucího kolem okresního města se jmenuje Děčínská jeřabinka a své místo na slunci si už našla.

Cukrárna v Bynově už devatenáct let zásobuje téměř celý kraj svými křehkými zákusky, svátečními dorty, ale také specialitou, zvaná marcipán. Také ten se už stal typickým výrobkem pro Děčínsko.

Jehněčí maso z Rytířova znají lidé jen z doslechu.V živé podobě totiž putuje především ke zpracovatelům do Řecka, Itálie i Španělska. Bohužel hospodář s tímto podnikám skončí. Nerentuje se mu.

Kozí farma v Horním Podluží si na nezájem zákazníků naříkat nemůže.Hlavně v létě a čase dovolených nestačí ani zákazníky uspokojit. Kozí sýry v několika variantách a čerstvé mléko od koz jsou potravinovým trhákem posledních let, kterým se kozí farma chlubí široko daleko. I v Německu.

Chleba a řada dalšího pekařského sortimentu ze šluknovské pekárny Haback chutná lidem v celém výběžku. Zákazník například má možnost vybírat ze 13 druhů chleba.

Autor: Naděžda Kocábková

11.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Informační technologie - Informační technologie Specialisté v testování 25 000 Kč Specialisté v oblasti testování softwaru a příbuzní pracovníci Software Quality Controller. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce, • Tvorba testovacích scénářů a dokumentace, • Testování aplikací dle dokumentací a testovacích scénářů, • Reportování chyb, • Komunikace s vývojáři, • Práce v mezinárodním realizačním týmu, , Požadavky, • SŠ s relevantní praxí či VŠ vzdělání technického směru (se zaměřením na IT výhodou), • Nadstandardní znalost práce s počítačovými programy, • Minimální znalost hardware a SQL, • Komunikativní znalost AJ nebo NJ (denní užívání), • Orientace v problematice maloobchodu výhodou, • Pečlivost, spolehlivost, • Schopnost pracovat v týmu, • Časová flexibilita, , Nabízíme, • Atraktivní mzdové ohodnocení, • Pružnou pracovní dobu, • Lokalitu v centru Plzně s vynikající dostupností, • Stabilní zázemí mezinárodní společnosti, • Příjemný mladý kolektiv a moderní pracovní prostředí, • Společné mimopracovní aktivity (bowling, kola, motokáry, večírky, dětský den,…), • Volitelné jazykové kurzy (AJ, NJ, RJ) zdarma, • Sportovní aktivity a relaxace v areálu zdarma (squash, masáže,…), • Stravenky (restaurace v areálu), • Široké kariérní možnosti, • Přátelská a otevřená firemní kultura, • Možnost podívat se za našimi zákazníky po světě, • 26 dní dovolené, • Nápoje na pracovišti zdarma, • Práce vhodná pro juniory i seniory, , Mzdové ohodnocení je stanoveno vždy individuálně dle zkušeností a praxe uchazeče.. Pracoviště: Eurosoftware, s.r.o., Radčická, č.p. 60, 301 00 Plzeň 1. Informace: Jana Vondrášková, +420 770 146 037. Gastronomie - Práce na horách 15 000 Kč Bouda Svornost v Peci pod Sněžkou přijme na zimní sezonu i celoročně kuchaře a pomocnou sílu/pokojskou nejlépe pár. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) zedníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště na stavbách v okrese;, možno i nevyučení s praxí ;, Způsob kontaktu: Hlásit se: předem telefonicky a dohodnout schůzku. Pracoviště: Marie fupšová - sídlo, Lipová, č.p. 931, 735 35 Horní Suchá. Informace: Marie Fupšová, +420 608 450 663. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 27 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) řidič sk. B - dodávka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 27000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Kožlany 185, praxe podmínkou, nástup možný ihned. Pracoviště: Milan ullman - kožlany [183], Pražská, č.p. 185, 331 44 Kožlany. Informace: Marta Kubicová, +420 602 551 187,724 322 064.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží
12 8

Svět vysvětlení smrti saúdského novináře nevěří. Rijád přišel s novou verzí

Budova The Woodlands of Clemson, kde se propadla pod tanečníky podlaha.

Na studentské party se propadla podlaha. Zranilo se 30 tanečníků

Polapit medvěda se stále nedaří. Nyní řádí na Hostýnsku

V odchytu medvěda tuláka, který se od poloviny září potuluje Zlínským krajem se nedaří. V minulém týdnu došel až na Hostýnsko.  

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Zbystřete! Deník rozjíždí mimořádný projekt pro fotbalové fanoušky. Jinde takový nenajdete. Bude vás bavit. Umíme zjistit detailní statistiky hráčů českého „pralesa“ a srovnat je se špičkovými hvězdami. První díl vyjde ve Sportovním deníku v pondělí 22. října. V článku čtěte, jak zapojit i váš fotbalový tým.

Prahou projde pochod romské hrdosti. Zaměřen bude proti Zemanovým výrokům

Účastníci letošního pochodu romské hrdosti Roma Pride vystoupí proti anticikanistickým výrokům prezidenta Miloše Zemana. ČTK to dnes sdělili organizátoři akce naplánované na státní svátek 28. října. Zeman koncem září v Olomouckém kraji naznačil, že nezaměstnanými v jedné z obcí, kterou navštívil, jsou Romové. 

Krejčíková se Siniakovou jsou světovými jedničkami. Polepšila si i Kvitová

České tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková dosáhly dalšího velkého úspěchu. Poprvé v kariéře totiž vystoupaly na první místo světového žebříčku ve čtyřhře, když v čele pořadí vystřídaly Maďarku Timeu Babosovou. Na tenisový trůn se posunuly i přesto, že v uplynulém týdnu spolu nikde společně nestartovaly.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT