Zdaleka se jezdilo až do Severního nebo Kytlic pro chleba, do Mikulášovic pro vynikající párečky a uzené, nebo pro křupavé a voňavé housky a rohlíky do Vilémova. „To už je ale minulost,“ mávne rezignovaně rukou Vilma Doubková z Děčína.

Není to tak docela pravda. Okres sice nemá svoje frgály, kyselo, cmundu či slivovici, tedy žádnou krajovou specialitu, ale v posledních letech se tu vyrojila řada podnikatelů, kteří umějí vyrobit věci, nad nimiž se kroutí nejeden mlsný jazyk.

Pro sýry jezdí i z Německa

„My už jsem v dobrém slova smyslu docela dobře profláknutí,“ pochlubil se Karel Dvořák z Horního Podluží, jehož žena je majitelkou kozí farmy. „Obden musíme vyrobit až osm kilogramů sýra, jinak by nám lidi asi nadávali, že lajdačíme. A v létě, když tu jsou chataři a chalupáři, tak spíme snad jen na jedno oko, nestačíme vyrábět, “ dodal Dvořák. Svoje výrobky Dvořákovi prodávají zákazníkům takzvaně ze dvora, gurmeti si prostě musí na farmu osobně přijít. Na dračku jdou jak přírodní, tak ochucené sýry s česnekem a paprikou.

„Máme i menší balení, které je hlavně pro ty starší přijatelnější,“ nabízí Dvořák. Deset deka kozího sýra u nich ve dvoře přijde na čtyřicet korun, litr mléka na třicet tři.

Ptali jsme se: Znáte nějakou místní specialitu? ČTĚTE ZDE>>>

„Častými zákazníky jsou tu také Němci,“ pochlubil se farmář a dodal, že jejich návštěvy jsou takovou menší společenskou záležitostí. Při nákupu s nimi probereme všechno možné, je to i pro nás příjemný zážitek,“ tvrdil hospodář.

Na jehněčím z Verneřic si pochutnávají i v Řecku

Jehněčí z Rytířova nedaleko Verneřice znají i v Řecku, Španělsku či Itálii. Dodával jim ho tam farmář František Douša. Dnes ale z pěti set kusů má jen stovku. „Redukuji stádo z ekonomických důvodů. I když dodávám živá jehňata do atraktivní, neuživilo by mě to. Rozhodl jsem se proto jinak. Jdu zkrátka za lepším, chci hospodařit s hovězím,“ přiznal se farmář.

Firmu, která funguje už devatenáct let, převzala Petra Peštiková po rodičích. Sídlí v Děčíně Bynově a je to cukrárna Expres. O cukrařině mluví s pokorou, jež tohle řemeslo žádá. Sortimentem zásobuje prakticky celý kraj. Nejen Děčínsko, Ústecko, ale také Most a Chomutov.

„Jenom těch zákusů je sedmdesát druhů, pak cukroví, dorty k nejrůznějším příležitostem, atypické koláčky, dezerty a typickým a speciálním výrobkem pro cukrárnu je vlastní marcipán,“ chlubí se ráda Peštiková. Dobroty od ní si berou i kantýny, večerky nebo obchody s potravinami.

Děčínská jeřabinka

Bylinné čaje, koření, kapky i masti a dnes už i kořalku. To a mnoho dalšího nabízí Valdemar Grešík, který svoji firmu Natura vybudoval doslova na zelené louce. Typickým regionálním výrobkem jeho kuchyně je však Děčínská jeřabinka.

„Je to lihovina z plodu jeřábu, který roste kolem Děčína,“ pochlubil se Grošík. Má radost, že je o specialitu velký zájem. „Kromě našich prodejen zavážíme kořaličkou i další po celých Čechách a do e shopů,“ sdělil. Půl litru jeho jeřabinky přijde na krámě 275 korun.

Celý Šluknovský výběžek si pochutnává na vynikajícím pečivu šluknovské firmy Haback. Krize nekrize, pečou tu pořád šestnáct druhů chleba a prý výborného. „Rozvážíme od Varnsdorfu po Dolní Poustevnu, za kopec už ale nejezdíme, taky máme pětadvacet druhů pečiva a šedesát sladkých specialit, “ upřesnil informaci jeden z majitelů Jiří Havlíček.

Speciality, které k Děčínsku patří

Pro oblast severních Čech, tedy i Děčínska je typické prolínání české, německé a židovské kuchyně. Takže do německých rodin pronikaly například knedlíky a koláče jako „knedeln“ a „kola- tschen“, což dokumentuje dodnes užívaný zvyk Němců jíst k řízku knedlíky. Rovněž česká kuchyně asimilovala některé stravovací návyky z německého prostředí, třeba známý bramborák podávaný s borůvkovým kompotem. Židovskou kuchyni zase reprezentuje kachna se šouletem, což je hrách (nebo fazole) s kroupami.

Společnost Valdemara Grešíka prodává svoji specialitu, která charakterizuje Děčínsko teprve od letošního srpna. Lihovina, která se pálí z jeřábu, rostoucího kolem okresního města se jmenuje Děčínská jeřabinka a své místo na slunci si už našla.

Cukrárna v Bynově už devatenáct let zásobuje téměř celý kraj svými křehkými zákusky, svátečními dorty, ale také specialitou, zvaná marcipán. Také ten se už stal typickým výrobkem pro Děčínsko.

Jehněčí maso z Rytířova znají lidé jen z doslechu.V živé podobě totiž putuje především ke zpracovatelům do Řecka, Itálie i Španělska. Bohužel hospodář s tímto podnikám skončí. Nerentuje se mu.

Kozí farma v Horním Podluží si na nezájem zákazníků naříkat nemůže.Hlavně v létě a čase dovolených nestačí ani zákazníky uspokojit. Kozí sýry v několika variantách a čerstvé mléko od koz jsou potravinovým trhákem posledních let, kterým se kozí farma chlubí široko daleko. I v Německu.

Chleba a řada dalšího pekařského sortimentu ze šluknovské pekárny Haback chutná lidem v celém výběžku. Zákazník například má možnost vybírat ze 13 druhů chleba.