„Dneska to bude o skusu!“ prohlásil čtyřiačtyřicetiletý silák z Hlavnic na Opavsku zvaný Golem v sídle firmy LaborTech. Pochlubil se, že mu před časem v USA v pořadu Staley´s Super Humans zjistili stisk zubů „silnější, než u aligátora“.

U dentisty byl sice naposledy v prvním ročníku učení na kuchaře, nicméně i tak včera dokázal za 51:13 sekundy zvednout v ústech pět metrových betonových obrubníků, každý o váze 82 kilogramů. A jeho trenér Jiří Týn do nich bušil kladivem. Rozbil čtyři = rekord!

Cibule. Ilustrační foto
Luxus jménem cibule: Proč je letos tak drahá? A kdy zlevní?

„Bolest necítím. Ale zuby si normálně pravidelně a poctivě udržuji, mám ženu, nechci přece, aby mi utekla…“ poznamenal Golem, na jehož reklamu na vikingský zdravý chrup vzpomínají i ve Švédsku. Roztáhl jim tam svého času ve Stockholmu vlastními zuby tramvaj.

Druhý budišovský rekord spočíval v rozhryzání pěti dvoueurových mincí za 56:20 sekundy. Oddělil z nich vnější prstenec od vnitřních výplní. „Tady se pozná tvrdá měna. Eura mívají tendenci se lámat, zatímco české padesátky jsou měkčí a spíše se ohýbají,“ podotkl.

Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Své schopnosti označil Golem za „dar od Boha“. Siláckými kousky se začal bavit před více než dvaceti lety; za tu dobu se stal docela zavedeným v Guinessově knize rekordů. „Cvičím a žeru…“ uvedl k přípravě silák živící se jako šéfkuchař v penzionu Relax v Podlesí.

Jako třetí rekord si naplánoval rozhryzávání pivních plechovek na dva kusy. „Mám respekt, ale třicet jich chci zvládnout,“ konstatoval před nejpůsobivějším číslem. Hliníkové nádoby škubal jako stroj a během 56 sekund jich zničil jednatřicet. Ústa si pořezal jen trošku.

Ilustrační foto
Praktické lékaře v regionu reforma nestraší

„Naplánoval jsem to jako memoriál mého táty, který mne obrovsky podporoval a před pěti lety nás navždy opustil,“ vysvětloval Golem smysl celé akce. Výsledky s videozáznamem a podpisy svědků už poslal agentuře World Record Company, jež by mu je měla uznat.

Sešlo ovšem z tahání patnáctitunového kamionu v zubech na pět metrů, jakožto pokusu odvléct stejný kolos rukou pomocí takzvané páky. „Není tu totiž rovná podlaha,“ odtušil silák, jenž náklaďákem pohnul alespoň o kousek tréninkově a pro pobavení přihlížejících.

Motoshow v  OC Silesia.
OBRAZEM: U opavského Obchodního centra Silesia burácely motorky