Stačí jít po čichu. Po celé obci se line vůně, která člověka neomylně přivádí ke zdejšímu hřišti. Na něm stojí množství kotlíků, pod kterými plápolá oheň – a v každém z nich bublá guláš. „Tohle je staročeský divočák. Dávám do toho červené víno, rum a rybízovou marmeládu. Nakonec to zakapu citronem,“ prozrazuje neobvyklý recept Miloš Kováč.

Milovníci kulinárních zážitků si v sobotu v Uhřínově u Velkého Meziříčí přicházejí na své. Už podruhé zde totiž svůj um předvádějí amatérští mistři ve vaření kotlíkových gulášů. A to nejen z řad místních. Nejenže tu mají česko-slovenské družstvo, ale celek s názvem Hrobníci vede hovorný Kazachstánec s přezdívkou Gedy. Mluví však výborně česky.

Římsko-barbarský festival u Pasohlávek přenesl diváky o dva tisíce let zpátky
Válečná taktika? Zabít a zničit. Římané ale dali zajatcům u Mušova milost

„Radši se neptejte, z čeho ten guláš vaříme. Musí vám stačit název našeho týmu Hrobníci – a pak si spojíte vše ostatní. Ale můžeme vás ujistit, že maso už je opravdu zralé,“ vykládá s vážnou tváří Gedy a jeho parťák Čaj přikyvuje.

Česko-slovenský tým tvoří dvě dámy a dva pánové. A také děti. Dámy jsou Slovenky, pánové Moraváci, děti jsou společné, československé. „Vaříme podle rodinného receptu. Hovězí kližka a hovězí zadní nezahuštěné moukou, ale brambory. K tomu je originální maďarská paprika. A speciální ingrediencí, kterou jsme do toho dali, je láska,“ smějí se Michaela Dočkalová se Zuzanou Vilímovou, obě původem z bratislavské Petržalky, nyní již dlouho obyvatelky Uhřínova.

Z prsíček divokých kachen

Také další mužstvo vypadá cizokrajně, zdání však klame. I když je pravda, že tak úplně místní není. Pod rozložitým stanem posedává asi osm lidí včetně dětí – všichni v tričku s francouzským nápisem Skieur Goulasch Équipe. Nejedná se však o soutěžící ze země galského kohouta, nýbrž z brněnské Bystrce.

„My jsme lyžařský oddíl. Žijeme sice v Brně, ale já pocházím z Velkého Meziříčí, tak se vrací do rodného kraje zkusit štěstí,“ objasňuje kapitán týmu Karel Aujezský a jeden z mladších členů představuje ingredience, které se vaří nad ohněm. „Máme tam hovězí krk z mladého býčka plemene Argus naložený v červeném víně.“

Velice zajímavé složení má guláš týmu Kačenka Herb. „Je z prsíček divokých kachen. To byste nevěřil, co všechno se z nich dá dělat. Řízky, svíčková a teď děláme gulášek. Divoká kachna, to je opravdu nedoceněná zvěřina,“ rozplývá se Jan Klimeš.

Martina Sáblíková v síni slávy ve Velkých Pavlovicích
Sáblíková dostala v Pavlovicích síň slávy. Jsem milovník vína, říká rekordmanka

Než se guláše připraví, je potřeba trochu podráždit chuťové buňky. Organizátoři proto vyhlašují soutěž v pití piva na rychlost. Nejrychlejším pijanem je Jiří Škorpík, ve kterém půllitr rezavého moku mizí za 5,6 sekund. A aby to dětem nebylo líto, ty mohou soutěžit v rychlostním pití limonády. Některé svůj výkon berou tak vážně, že jim pak bublinky lezou ven i nosem. „Teda, až tenhle bude pít pivo, to se rodiče pěkně prohnou,“ komentuje výkon jednoho chlapce moderátor.

Ačkoli kvalitu a chuť gulášů nakonec hodnotila i odborná porota, o vítězství vlastně ani příliš nešlo. Hlavním cílem bylo užít si výbornou zábavu, pochlubit se svými recepty a popovídat si s přáteli. A to v Uhřínově vyšlo na jedničku.