Absolventka Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku Marcela Miksová pracuje jako asistentka pedagoga v místní základní a mateřské škole. Pro Rakovnický týden se rozpovídala o své lásce k hasičině.

Co vás vedlo k tomu být velitelkou okrsku?
Minulý velitel okrsku bohužel zesnul, a tak se musel zvolit nový. Petrovičtí hasiči mě navrhli jako „mladou krev“, byla jsem zvolena, a tuto výzvu jsem přijala.

Záchranář David Brabec.
Poděkování za záchranu života dostal záchranář po roce a půl

Jak dlouho působíte u lubenských hasičů?
Můj domovský sbor je v Senci a u lubenských hasičů jsem zhruba od patnácti, ale ve výjezdu asi tak dva roky.

Kdo vás k hasičině přivedl?
U hasičů jsem od malinka a přivedl mě k nim hlavně děda. Hasičinu máme v rodině.

Co vás na hasičské práce nejvíce baví?
Baví mě hlavně rozmanitost. Že člověk může předat poznatky malým dětem, pořádá různé akce, při výjezdech pomáhá, ale hlavně celkově se mi líbí, že člověk může svůj volný čas využít nějak smysluplně.

Jaké to je velet mužům? Nemáte s tím problém?
Jelikož jsem velitelka okrsku, tak spolupracuji s veliteli sborů, kteří jsou zkušenější, starší a ve svých funkcích působí mnohem déle než já, přesto se mi ve všem snaží pomoci a nemají problém v tom, že jsem žena. Berou mě jako sobě rovnou.

Neuvažovala jste o tom, být profesionální hasičkou?
Rozhodně tu bylo pár úvah, ale viděl jste někdy ženu u profesionálů? Přemýšlela jsem i o práci na krajském operačním středisku, ale tam, kde teď jsem, jsem velmi spokojená. Práce s dětmi mě baví, tak o tom neuvažuji.

Měření kvality ovzduší. Ilustrační foto.
Kvalitu ovzduší změří mobilní stanice. Rakovničtí jsou v pořadníku