Výstava sestává z celkem 16 dobových fotografií, které zachycují Václava Havla na letišti či v letadle, a to především na pozadí prvních měsíců a let po jeho zvolení československým prezidentem. Mezi vystavenými snímky je například i památná fotografie Václava Havla s britskou rockovou kapelou Rolling Stones, přivítání papeže Jana Pavla II. krátce po jeho příletu do Prahy, ale třeba i fotografie připomínající proces pojmenování ruzyňského letiště právě po Václavu Havlovi.

Vizualizace budoucí podoby letiště v Ruzyni. Airport City Jih.
VIDEO: Terminál 2 na Ruzyni se rozšíří. Trať musí být dříve, určil Babiš

„Podobně jako Letiště Václava Havla Praha spojuje naši zemi se světem, také Václav Havel výrazně přispěl ke zviditelnění České republiky v zahraničí. Letiště Praha je hrdým nositelem jména prvního polistopadového prezidenta a třicáté výročí listopadových událostí je pro nás nejvhodnějším momentem tuto spojitost připomenout. Věříme, že fotografie vybrané společně s Knihovnou Václava Havla jsou důstojným a zároveň zajímavým připomenutím tehdejší doby a odkazu Václava Havla,“ říká šéf komunikace letiště Jakub Puchalský.

Bohatý text i s humornými historkami

Každá fotografie je v rámci výstavy doplněna o text, který popisuje pozadí jejího vzniku či vyobrazené situace. Vedle zajímavých faktů z doby, kdy Václav Havel zastával funkci prezidenta, se návštěvníci výstavy mohou těšit i na humorné historky, které Václav Havel a jeho spolupracovníci zažili – ať už přímo na letišti nebo při zahraničních cestách letadlem.

Letiště Praha chce omezovat jednorázové plasty. Pomoct má systém výlevek a pítek.
Plasty už neletí! Pražské letiště nabízí cestujícím systém výlevek a pítek

„Pracovní život prezidenta Václava Havla byl s ruzyňským letištěm úzce spjatý. Odtud vyrážel na svou první zahraniční cestu do Německa, na první památnou výpravu do Spojených států i na důležité střetnutí s Gorbačovem v Moskvě. Tady vítal na letištní ploše prezidenta Bushe nebo papeže Jana Pavla II. Zde se odehrály některé jeho historické briefingy pro média. A sem se také 23. prosince 2011 slétali světoví státníci, aby složili úctu jeho památce," sdělil výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

"Pražské letiště se po něm jmenuje plným právem. Výstavu, kterou se podařilo realizovat ve spolupráci s Letištěm Praha, považuji za hezkou připomínku odkazu Václava Havla a důstojný příspěvek k oslavám 30. výročí sametové revoluce,“ doplnil.

Hra World of Airports.
VIDEO: Chcete zkusit řídit provoz letiště v Ruzyni? Můžete díky hře v mobilu