Návrh sociálních demokratů na Bernardovo odvolání jednoznačně podpořila ODS, TOP 09, Koalice pro Plzeňský kraj, komunisté i ANO. Proti za ČSSD hlasovala zastupitelka Světlana Budková (ČSSD) a Pavel Čížek (STANPatr).

Bernard na začátku zasedání zastupitelstva promluvil o svém odchodu od sociálních demokratů. "Před několika týdny jsem oznámil odchod z ČSSD a považuji za korektní reagovat také na zastupitelstvu. Nesnažil jsem se prosazovat politické věci do zastupitelstva. Ale protože nemáme institut vyjádření důvěry, po poradě s právníky jsem se rozhodl a navrhl své odvolání. Myslím, že si kraj doposud nevedl špatně a jsem připraven mandát ukončit, když bude zájem zastupitelů," vysvětlil Bernard.

Josef Bernard
Hejtman Bernard končí v ČSSD, svůj post dá k dispozici

Podle náměstka hejtmana pro regionální rozvoj Iva Grünera (ČSSD) není pro sociální demokracii tato situace jednoduchá. "Je to poprvé, co se něco takového v České republice stalo. Pro nás je ale důležité prosazovat myšlenky ČSSD. Chceme koalici udržet a v dobré kondici dojít ke krajským volbám," řekl na zastupitelstvu Grüner.

Nového zástupce ČSSD nenavrhla. "Vnímáme to tak, že stávající rada dovládne bez hejtmana. Myslíme si, že je tato varianta možná," uvedl náměstek. Zastupitelé zároveň schválili, že odvolaného hejtmana bude zastupovat náměstkyně pro ekonomiku Marcela Krejsová (ODS) a tu v případě potřeby zastoupí Grüner. 

Nyní už bývalý hejtman zároveň na zasedání řekl, že v podzimních volbách bude kandidovat. Za jaký politický subjekt se do voleb vydá, ale neoznámil. Náměstek Čížek však upozornil na to, že Bernardovi před koronavirovou krizí a po ní kandidaturu za STANPatr nabízel. "Jsem ochotný z čela kandidátky STAN odejít," dodal.

V Luftově zahradě roste množství vzácných i exotických dřevin, její součástí jsou dva zahradní domky. Z původní koncepce zahrady se dochovaly dva rybníčky s drobnou vodotečí, zbytky sochařské výzdoby a zahradní keramiky. Vlhký charakter pozemku dává vynik
OBRAZEM: Zahrady ukázaly lidem své krásy