„Ještě ve čtvrtek večer nám chybělo asi dvanáct stovek vajec,“ nechala se slyšet Silvie Šeděnková působící v heřmanické mateřské školce i u místních hasičů. Z její hlavy také vznikl nápad překonat rekord z Bludova na Šumpersku z roku 2007.

„Já vyfoukla posledních padesát na palačinky a pak mne napadlo poslat všem dvaceti rodičům dětí, s nimiž jsme se vrátili ze školky v přírodě, zprávu, ať ráno posnídají vaječinu. Učinili tak všichni a donesli další potřebné vejce na kraslice,“ popisovala.

V pátek se prý už v polovině neoficiálního přepočítávání tušilo, že rekord je na spadnutí. „Nebylo to tak složité, vajíčka jsme měli na paletách,“ uvedla Šeděnková. Při jednom poděkovala lidem, kteří vyslyšeli výzvu a donášeli vejce do hasičárny či školky.

Velikonoční zahrádka v městské části Poruba, duben 2019 v Ostravě. Autorkou díla u činžáku za porubskou pekárnou, které upoutá snad každého kolemjdoucího, je Lenka Lhotská.
Velikonoční zahrádka na sídlišti v Ostravě-Porubě poutá pozornost kolemjdoucích

Další den ráno – před věšením kraslic na ořech za zahradě – přijel zástupce agentury Dobrý den a oficiálně napočítal 31 324 kousků (bludovští jich měli jen 30 658). Kontroloval i jejich věšení trvající v sobotu od 11 do 20:30 a v pak neděli od 7:15 do 10:30.

„Naštěstí jsme sehnali vysokozdvižnou plošinu, s lešením bychom se tak vysoko nedostali. Kdoví, jestli by u stromu vůbec vydrželo,“ konstatovala Šeděnková. Poslední kraslice nechali pověsit dětem, pro jejichž potěšení ostatně také celou akci organizovali.

Heřmanický vajcovník prohlásili za rekordní v neděli po poledni a slezskoostravský starosta Richard Vereš v této souvislosti (zatím marně) pátrá, nepadl-li také rekord světový. „My každopádně teď nechceme vajca nějakou dobu vidět,“ dodala Šeděnková.

Příprava na Heřmanický vajcovník, 15. dubna 2019 v Ostravě.
Heřmanice chtějí „vajcový“ rekord! Pomůžete ho vytvořit také vy?
Historie. Bazaly v době největší slávy Baníku. Ilustrační foto
Bazaly mají 60 let. Jak šel čas s legendárním chrámem Baníku?