Skotskému náhornímu skotu se chovatelé v Mutkově věnují 10 let. Učaroval jim. „Jedná se o plemeno, jedno z mála, které není dotčeno křížením s jinými plemeny. Genetický chráněný fond,“ popisuje zapálený chovatel Marek Spáčil. „My v zachování čistoty pokračujeme,“ dodává.
Tvrdé horské podmínky a celoroční pobyt venku příznivě ovlivnily konstrukci a zdraví těchto zvířat, jejichž tělo je pokryto dlouhou a hustou srstí, která na hlavě splývá přes oči a chrání je proti hmyzu. Typická je pro plemeno podle chovatele krátká široká hlava s dlouhými, do stran zahnutými rohy. Nevyužívají je jako zbraň, ale jako nástroj k drbání hůře dostupných míst.
Ekologická farma Ranč v Ohradách se podle chovatele zaměřuje výhradně na chov plemenných zvířat. Stádo čítá 25 kusů cenného dobytka.
Zvířata jsou v Mutkově součástí jedné velké rodiny. Chovatelé je oslovují jmény. „Toto je naše Modelka. Proč Modelka? Je nejmenší, vystavuje se a ráda se nechá česat. Je navíc moc hodná,“ hladí Spáčil devítiletou krasavici, jež byla u toho, když chov tohoto plemene v Mutkově začínal.
Krávy jsou i v Mutkově celoročně venku, chovatelé do koloběhu přírody příliš nezasahují. Krávy neoddělují od telat a býk se prochází na pastvě společně se svým stádem. Aktuálně je to spíše takový „býček“. „V zimě jsme přišli o Adolfa. Už byl starý a špatně chodil. Problémy se zhoršily. Byl to vynikající býk. Toto je jeho syn: Adolf junior. Jeho čas brzy přijde - už možná letos na podzim,“ ukazuje farmář.
Zvířatům s obřími rohy a dlouhou, hustou srstí nevadí zima, zato současná vedra jim dávají zabrat. Na farmě v Mutkově však mají k dispozici mokřad i kousek lesa, kde se mohou schovat přes sluncem a příjemně ochladit.
Nevšední krávy si Mutkovští oblíbili. Oceňují, že nenáročný skot spase i podmáčené louky v obci, které je problém pokosit. O vzhled i této části úhledně upravené vísky je tak postaráno. „Spasou všechno, kromě kopřiv, ty nemusí,“ usmívá majitel ranče, pro kterého je chov plemene velkým koníčkem.
O cizokrajném skotu s obřími rohy se už dozvěděli i přespolní a na farmu v Mutkově se občas pořádají zájezdy, zejména v rámci MAS Šternbersko. V září se chystají na výlet senioři ze Šternberku.
Jedinečná chuť masa
Plemeno je charakteristické nejen vzhledem, ale zejména kvalitou špičkového masa s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, a také jedinečnou chutí. „Maso je po specifickém postupu zrání jemné, šťavnaté, podobné zvěřině a je žádané hlavně na výrobu značkových steaků,“ vysvětluje chovatel.
Jeho krávy ale končí na jatkách spíše výjimečně, a pokud, pak na ekojatkách. „Zabíjíme tak jednou ročně. Zájem o maso je ale obrovský. Volali i ze špičkových pražských podniků,“ uzavírá.
Kdyby se mu na loukách za domem procházelo dalších 100 kusů, okamžitě je prodá. Chov ale rozšiřovat neplánuje. Kdo by měl vážný zájem o svíčkovou nebo roštěnec, může se případně zapsat do pořadníku.
A cena za kilogram vyzrálého masa s certifikátem? Pravá svíčková stojí 1100, vysoký roštěnec 730 a krkovice 390 korun.