Zcela zaplněný přijel v sobotu dopoledne do Děčína historický vlak z Prahy, který připomněl 160. výročí zprovoznění trati z Prahy do Drážďan. Osmivozovou soupravu táhla už skoro legendární lokomotiva 498.022 z roku 1947, železničáři důvěrně přezdívaná Albatros. Skoro pokaždé, když někam vyrazí, jedou s ní i davy zvědavců. I proto, že je vůbec nejvýkonnější parní lokomotivou, která na českém území přežila.

Ještě než se modrý krasavec z Prahy rozjel, skoro všechna okénka ve vozech hned za ním obsypaly desítky fanoušků i zvědavců. Někteří s kamerami, jiní v potápěčských brýlích - to aby jim žhavý popel létající z komína nepopálil oči. A cestou lidé dál přibývali. "Podle našich odhadů jelo z Prahy zhruba 300 lidí a do Děčína přijížděl vlak zcela plný, tedy s 450 až 500 lidmi," řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Pro trať to byly sice poněkud opožděné oslavy, protože první vlak do Děčína přijel už 6. dubna 1851 a části tratě byly otevřeny už o rok dřív, měsíc a půl čekání ale mělo svůj význam. Příjezd historického vlaku totiž zapadl do městských slavností, které obstaraly bohatý doprovodný program, včetně historického trhu na děčínském zámku. V 16:05 se vlak vydá na cestu zpátky.