„První větší nápor jsme pocítili už minulý víkend a celý tento týden je to na tržbách hodně znát. Ve srovnání s minulými lety jsou tržby určitě o něco vyšší,“ řekla prodavačka z obchodu s oděvy Šárka Šimůnková.

Nebylo to ale tak, že by se lidé v Šantovce tísnili.

„Jdu raději tam, kde je méně lidí, přece jen bych si nechtěla pod vánočním stromkem místo dárků rozbalit omikron,“ nechala se slyšet jedna ze zákaznic, slečna Adéla.

Na Václava Havla přišlo zavzpomínat v sobotu vpodvečer na nádvoří zbrojnice v Křížkovského ulici v Olomouci několik desítek lidí.
VIDEO: Havel chybí. Olomoučané vzpomínali na prezidenta u jeho lavičky

Lidé se na sebe netlačili a ve frontách, pokud to bylo možné, se snažili dodržovat rozestupy. Na dezinfekci u vstupu do obchodů si ale vzpomněli jen někteří.

Podle mluvčího Šantovky Petra Hlávky zatím centrum nemá k dispozici přesné číslo počtu zákazníků, kteří o víkendu dorazili. Návštěvnost ale každoročně nejvíce ovlivní právě zlatá neděle a poslední dny před Štědrým dnem, kdy lidé finišují s nákupy.

„Určitě se dá říci, že nákup dárků pod stromeček přilákal celý tento víkend větší počet zákazníků, než obvykle. Za větším počtem lidí stojí nejen předvánoční čas a nákupy, ale také společenská setkávání v restauracích či návštěvy místního divadla a kina,“ řekl mluvčí Petr Hlávka.