Milovníci jídla a pití si tak vychutnají tradiční slovácké pochoutky, jako jsou bramborové patenty nebo beleše i vegetariánské pokrmy. Největší lákadlo budou podle Něničkové hmyzí speciality. „Usmažíme sarančata, moučné červy, brazilské potemníky a možná i šváby,“ sdělil kreativní ředitel projektu Brouk na talíři Karel Brückner.

Gastro festival v Kyjově
pátek 21. 7.
• 19.00: kapela Ferrum
sobota 22. 7.
• 10.00: zahájení festivalu a otevření gastrozastávek
• 16.15 až 16.45: zábavný vstup s Broukem na talíři
• 16.45 až 17.30: bolívijská kapela Fuego Latino
• 20.00 až 23.00: mexická hudba od Mariachi Espuelas
po celou sobotu: půjčování knih, hraní her, skákací hrad, malování po obličeji, jízda na ponících
vstup je zdarma
Dodal, že hmyz kuchaři připraví naslano i nasladko. „Vařit se budou živí, když už jsou mrtví, hrozně rychle se kazí,“ objasnil Brückner.
Právě na tyto pokrmy se nejvíc těší Radek Mikeska z Kyjova. „Vždycky jsem chtěl něco takového ochutnat, ale nikdy jsem neměl dost odvahy. Ale když si na takové jídlo můžu zajít přímo u nás ve městě, tak se konečně odhodlám,“ svěřil se.
Mezi stánkaři nebudou chybět ani místní výrobci nebo vinaři, například strážovická Slovácká Moštárna, která nabízí vinné mošty. Kromě jídla si příchozí užijí i živou hudbu od cizokrajných hudebních skupin, například z Bolívie.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ
RADIM KŘÍŽ