Každému z nich je u vchodu změřena teplota a následně je požádán o dezinfikování rukou. Po vstupu do Haly služeb, která je zatím jedinou veřejnosti přístupnou částí knihovny, lze u pěti přepážek vrátit nebo vyzvednout předem rezervované publikace či prodloužit registraci.

„Jsem před dokončením diplomové práce z psychologie na téma hraniční poruchy osobnosti. Potřebuji k tomu zdroje, které jsou většinou v angličtině a zároveň jich významná část není digitalizovaná. S koupí této odborné literatury je také problém, protože některé z těch knih stojí třeba čtyři tisíce korun,“ vysvětlila své osobní motivy k návštěvě Klementina záhy po částečném znovuotevření mladší žena, která se představila jako Nelly a která pracuje jako školní psycholožka. Opodál stojící historička v důchodovém věku si zase přišla vyzvednout osm objednaných knih ze svého oboru.

Prázdné ulice Prahy a lidé s rouškami 18. března 2020. Václavské náměstí, Národní muzeum.
Na knihovnu a muzea si Pražané ještě počkají. Kdy se otevřou věže?

„Návštěvnost nebyla první den po obnovení služeb na místě nijak závratná, do dvou stovek lidí. Do poloviny května totiž poskytujeme zdarma přes internet veškeré naše digitalizované publikace a všechny výpůjčky jsou prodloužené do prvního června,“ uvedla mluvčí NK Irena Maňáková. Provozní doba instituce je rozdělená hodinovou pauzou, během níž se dezinfikují zaměstnanecké klávesnice i další předměty v okolí přepážek a zároveň přichází odpolední směna místo dopolední, přičemž se ty dvě spolu z bezpečnostních důvodů nepotkávají. Oddělené jsou také vchody pro zaměstnance a klienty, kteří ani nemohou v omezeném režimu používat pevné počítače, určené v běžných dobách veřejnosti.

Upravená otevírací doba

S podobnými omezeními v pondělí znovu „otevřela brány“ také čtyřicítka poboček Městské knihovny v Praze. Tři zbývající přivítají čtenáře až za týden – vedle Skalky a Lužin bude ještě pár dnů nepřístupná kvůli své velikosti Ústřední knihovna na Mariánském náměstí. Už otevřené pobočky mají zredukované otevírací hodiny a mezi nimi pauzy určené na čištění prostor. Časté je i vyřazení soboty z provozní doby.

Přípravy na otevření fitness centra v Ostravě.
Uvolnění restrikcí. V Česku dnes otevřou další obchody, posilovny a knihovny

V knihovnách je sice možné se zdržovat, ale míst k sezení je méně, aby bylo možné dodržovat dvoumetrové odstupy. „Upravený je rozsah otevírací doby na jednu směnu, menší pobočky nejsou otevřené každý pracovní den a v otevírací době se objevuje hodina určená na úklid pobočky bez přítomnosti návštěvníků,“ upřesnil ředitel Městské knihovny Tomáš Řehák. Otevírací doby jednotlivých poboček jsou uvedené na adrese www.mlp.cz/pobocky.

„Jsme rádi, že čtenáři vyslyšeli naše prosby a žádný ‚úprk‘ ke knihovnám se první den provozu nekonal. Řekla bych, že návštěvnost byla uměřená,“ informovala v pondělí navečer mluvčí organizace Lenka Hanzlíková. Její slova potvrdila i vedoucí pobočky v Dejvicích.

„Už minulý týden a také v hodinách před otevřením se k nám snažili nějací jedinci dostat. Protože nás viděli přes prosklenou stěnu a možná si mysleli, že už je otevřeno. Chvíli před otevřením se vytvořila malá fronta, která se ale brzy rozplynula a žádný nápor nenastal. Lidí chodilo řekla bych tak akorát. A zpravidla dodržovali pravidla hygieny. Je vidět, že už jsou zvyklí. Překvapivě přicházeli asi nejvíc lidé středního věku a půjčovali si především beletrii,“ sdělila Jana Kulišová.

Ilustrační fotografie.
V knihovně je neustále živo. Navštivte ji z domova

Také Městská knihovna spustila v době mimořádné uzavírky pestrou nabídku online aktivit. Vedle bezplatných e-knih třeba videa s přednáškami psychologů nebo zvukové podcasty na téma Shakespeare a jeho doba od Martina Hilského. „Od června plánujeme obnovit i živé přednášky, ale nadále půjde o omezený režim – v sále bude muset být do stovky lidí a mezi nimi rozestupy. Není pro nás snadné tyto věci zorganizovat, ale děláme, co můžeme. A na léto máme naplánovanou i řadu venkovních akcí. Nic ale není v této době stoprocentně jisté s ohledem na vývoj situace,“ doplnila mluvčí Lenka Hanzlíková.

Například Národní technická knihovna zůstává ještě kvůli rozlehlosti zdejších studoven minimálně týden zavřená. Už od minulého týdne si ale mohou zájemci vyzvedávat objednané knihy v noční studovně, která je v této době „přehozená“ do denního režimu. Ke vracení knih je pak možné využít bibliobox, stojící venku před vchodem.

Knihkupectví Kosmas.
Lidé, čtěte! Praha 1 zve čtenáře do znovuotevřených knihkupectví a antikvariátů