Jedním z prvních kroků byla schůzka radního pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Edmunda Janische se zástupci provozovatelů těchto zařízení. S cílem pokusit se najít cestu, jak problém vyřešit. Schůzky se zúčastnili i ředitelé středních škol, které vzdělávají žáky v gastronomických oborech.

Během schůzky se hovořilo o možných příčinách nedostatku kvalifikovaného personálu. Poptávka je nejenom po kuchařích, číšnících, cukrářích, ale také po nižším hotelovém managementu. „Kromě toho, že za odlivem pracovní síly stojí lukrativnější nabídky práce ze sousedního Německa, jedním z důvodů je i samotná náročnost zaměstnání a nutnost pracovat v nepřetržitém provozu," uvedl Janisch. Počátek problému je však potřeba spatřovat už i v upadajícím zájmu o studium gastronomických oborů. „Napomoci by mělo jejich zařazení mezi vybrané obory, jejichž žákům kraj uděluje motivační a prospěchová stipendia. Další mezery vidím v navázání užší spolupráce mezi jednotlivými školami a zaměstnavateli," podotkl Janisch.

Záležet bude hlavně na zaměstnavatelích, aby svým pracovníkům zajistili odpovídající úroveň odměňování a benefitů. „Nadále jsme otevřeni novým cestám, které pomohou zatraktivnit gastronomické obory v očích veřejnosti," dodal Edmund Janisch.