„Bylo to v místech, která byla rozryta od divočáků,“ popsal Otto Henych z Vracova.

Ten přiznal, že zatím neví, co s úlovkem udělá. „Buď ho zamrazím nebo pošlu nějakému mykologovi,“ přemýšlel muž. Plodnost slavkovských lesů potvrdil i tím, že našel koš praváků.

Král mezi houbami

Lanýž je rod hub z čeledi lanýžovitých, který je považován za jednu z největších kulinářských pochoutek nacházející se převážně v oblasti Istrijského poloostrova. Lanýži rostou pod zemí v hloubce přibližně 30 cm a oproti ostatním houbám neobsahují nadzemní část, což ztěžuje jejich vyhledávání.

Ke sběru lanýžů se využívají speciálně cvičení psi a prasata - zvířata s mnohem lepším čichem než má člověk. Nejznámějším představitelem je lanýž zimní známý jako gurmánská specialita sloužící jako vzácné koření. Roste v mykorrhizní asociaci výhradně s duby. Byly vyvinuty metody jeho pěstování, které však vyžadují vysazování dubů a dlouhá desetiletí čekání než se pod duby lanýže objeví. Jí se i méně aromatický lanýž letní a bělolanýž obecný, kterého aroma je naopak příliš ostré.

zdroj: wikipedia.cz

Kuchyňská úprava

Lanýže, jakožto poměrně vzácné a silně aromatické houby, se používají spíše k dochucení jako koření. Asi po týdnu od sklizně začínají aromatické vlastnosti ztrácet. Bílé lanýže by v žádném případě neměly být tepelně upravovány. Většinou se pár gramů houby nastrouhá na vrch pokrmu. Černé lanýže se naopak pro lepší aroma krátce prohřívají a jsou součástí různých nádivek a paštik. Z lanýžů se vyrábí i lanýžové máslo, mouka a olej.
Pokud bychom chtěli lanýži zpestřit nedělní oběd, musíme sáhnout hodně hluboko do kapsy. Málo kvalitní letní druhy stojí okolo 5000 Kč za kilogram. Kilogram kvalitních černých lanýžů pořídíte za 30 až 60tisíc korun, za bílé lanýže zaplatíte ještě jednou tolik. Větší plodnice se taktéž cení více. Zatím největší nalezený lanýž vážil 1310 gramů.

zdroj: www.vareni.cz