Samotná chata je jednopatrový zděný objekt ležící nedaleko autobusové zastávky, odkud Hrabal jezdíval na své výlety do Prahy. Lesní osada Kersko je místem, které proslavil především film Slavnosti sněženek natočený Jiřím Menzelem na motivy Hrabalovy stejnojmenné povídkové knihy. V poetické komedii o lovu divočáka a následné hostině v Hájence hraje prostředí Kerska jednu z hlavních rolí, film se na tomto místě natáčel. A kdo by neznal hlášky No nekupte to, když je to tak levný nebo To zase bude v alejích nablito!

Situace na stavbě druhého kruhového objezdu.
Firma stavící kruháky v Nymburce končí. Nová musí mít hotovo do konce října

Kersko je Hrabalovým odkazem doslova prodchnuto. Výletníci se mohou vydat po Hrabalově naučné stezce, zastavit se v Hájence a dát si kančí se šípkovou omáčkou nebo se zelím, případně se zajet podívat za obec Hradištko, pod níž Kersko spadá, kde je na hřbitově slavný spisovatel uložen v hrobě vyzdobeném kočkami.

Na přelomu jara a léta se v Lesním ateliéru Kuba koná pravidelné setkání fanoušků slavného spisovatele Hrabalovo Kersko, na které přijíždějí i herci a filmaři spojení se zmíněným filmem. Letos se uskutečnilo už po dvaadvacáté.