„Nikdy jsem nečekala, že se tato situace někdy stane nám,“ začíná omluva restaurace Chich food's, která sídlí na hradeckém Velkém náměstí. „Omlouvám se Všem, kdo má nebo měl střevní potíže. Podnik je uzavřen,“ píše restaurace na svém facebooku.

Více než 30 lidí se zdravotními obtížemi od víkendu vyhledalo pomoc zdravotníků. Shodně uváděli jako zdroj problémů konzumaci jídla v restauraci v centru města. U zhruba poloviny lidí byla prokázána salmonela.Většina lidí ošetřených ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) byla propuštěna do domácího léčení, vyplynulo z informací Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje a FN HK.

 Případem se od neděle zabývá hradecká KHS.

Krajským hygienikům byl nahlášen z Kliniky infekčních nemocí FN HK výskyt zdravotních obtíží u několika lidí spojenými s jídlem ve stejné restauraci v neděli po 13. hodině. Podle mluvčí hradecké KHS Veroniky Krejčí šlo o zvracení, průjem a zvýšenou teplotu.

„Tři osoby uváděly konzumaci pokrmů ve stejné provozovně stravovacích služeb v Hradci Králové. Na základě hlášení jsme zahájili epidemiologické šetření. V průběhu neděle a pondělí se počty postižených osob postupně navyšovaly na současných 35 případů, z toho v 15 případech byla potvrzena salmonelóza. Další výsledky očekáváme během úterý,“ uvedla v pondělí ve 13.30 Veronika Krejčí.

Všichni postižení podle ní uvedli jako společný znak obtíží konzumaci pokrmů ve stejné provozovně, a to buď přímo na místě nebo z dovážky jídla. „Provozovna je v současné době uzavřena. Šetření nadále pokračuje, zjišťujeme další podrobnosti od postižených osob, probíhá kontrola přímo na místě. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím není objasněn,“ uvedla Krejčí.

Za problémy stojí arašídová omáčka 

Příčina problémů se zatím stále hledá, podle vyjádření restaurace i lidí komentujících zmíněný facebookový příspěvek střevní potíže mohla spustit arašídová omáčka. Také podle komentářů si strávníci z restaurace odnesli salmonelu, v komentářích popisují symptomy jako vysoké horečky, zimnice, bolesti kloubů a střevní obtíže.

Velká část komentujících oceňuje, že se restaurace k chybě hned přiznala a veřejně se omluvila.

Zástupci FN HK v pondělí uvedli, že nemocnice zaevidovala během víkendu více než 20 pacientů s průjmovými onemocněními po návštěvě restaurace v centru Hradce Králové. „Většina z nich byla po ošetření propuštěna do domácí péče, v nemocnici zůstávají tři pacienti, kteří jsou ve stabilizovaném stavu. Nemocnice je v souvislosti s tímto případem připravena na případný příjem dalších pacientů se střevními problémy,“ řekl ČTK mluvčí FN HK Jakub Sochor.

Podobný případ v Hradci Králové řešili zdravotníci a hygienici v červnu 2018. Tehdy po požití kuřecího kebabu se zeleninou v bistru v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu 250 000 korun.