Oslavit konec roku na horské chalupě, v penzionu, hotelu nebo v horské přírodě láká každoročně tisíce lidí. Již několik měsíců dopředu si rezervují místa a týden po Vánocích bývá nejexponovanějším obdobím sezony. Nejinak je tomu letos. I když horská střediska většinou moc centrální ohňostroje nepořádají, lidé si petardy ujít nenechají a plní zábavní pyrotechnikou kufry svých automobilů už doma. Na soukromé ohňostroje už dopředu láká řada hotelů. Jsou v nabídce silvestrovského menu stejně jako láhev sektu, raut, živá hudba a další program. „Oslavy ve Špindlu jsou vždy hodně bujaré a spontánní. Nejvíc baví petardová zábava německé turisty. Ti se tady o půlnoci vždycky hodně vyřádí. Letos to určitě nebude jinak," poznamenal majitel Infocentra Špindlerův Mlýn Martin Jandura.

I Silvestr na horách ozáří nebe

Největší středisko Krkonoš Špindlerův Mlýn má letos kupodivu ještě volnou kapacitu na ubytování i pro poslední prosincový víkend.

„Může to být způsobeno tím, že letošní svátky jsou velmi krátké. Odhadem ještě pět procent ubytování má horské středisko stále k dispozici," upozornil Martin Jandura. Někteří návštěvníci nedojeli nebo stornovali zájezd, a tak je nabízená kapacita pohyblivá. Turisté si mohou oslav konce roku užívat ve Špindlu už dnes. Skiareál pro ně přichystal předsilvestrovskou Ski show. Od 9.30 hodin ve Svatém Petru začne skvělá podívaná. Zájemci se mohou dopoledne utkat ve veřejném závodě a tři nejlepší pak odpoledne poměří síly s reprezentanty alpských disciplin v exhibičním závodě. Celým dnem budou provázet finalistky soutěže Miss aerobic 2016. Lidi pobaví jízdy lyžařského Demoteamu a po šestnácté hodině pojedou na sjezdovce s hořícími pochodněmi lyžařští učitelé ze Skol Max Ski.

Podobný sjezd s hořícími pochodněmi pořádají na Silvestra v Harrachově. Zúčastní se ho všechny harrachovské lyžařské školy, a to od 18 hodin na červené sjezdovce z Čertovy hory.

Dnes, na Silvestra a v neděli má být na horách parádní počasí. Dobré sněhové podmínky, slunce a noční teploty až kolem šesti pod nulou zajistí milovníkům zimních sportů ideální pobyt. Skiareály otevírají další a další sjezdové tratě. Například ve SkiResortu Černá hora - Pec mají za sebou letošní premiéru už i rolby SkiTour, které vozí lyžaře z Černé hory do Pece pod Sněžkou, takže v jeden den je možné lyžovat hned v několika areálech.