Sváteční dny přivedly do Krkonoš množství návštěvníků. Štrúdl aut, směřujících do hor, vyprodal parkovací plochy. Dopravní kolaps způsobil v Janských Lázních, kde turisty táhla Stezka korunami stromů, otevřená před týdnem.

Ilustrační foto.
Stavba dálnice D6 z Prahy do Varů by měla začít v listopadu

Na krkonošskou novinku bylo zvědavo tolik zájemců, že dopravu musela usměrňovat policie. „Velký nápor jsme čekali, ovšem tak obrovský zájem lidí nás mile překvapil,“ řekl marketingový ředitel Stezky korunami stromů Zdeněk Pop.

Nejnáročnější byla situace ve volných dnech ve středu a čtvrtek, kdy dohromady dorazilo devět tisíc návštěvníků. To už nestačilo ani 390 míst na parkovišti před stezkou, ani velké centrální parkoviště u dolní stanice lanovky na Černou horu. „Lidé čekali na vstup už půl hodinu před otevřením a na Stezku chtěli, i když pršelo,“ prozradila na pokladně Yvetta Antalová.

„O víkendových dnech se už provoz více uvolnil a předpokládáme, že v dalších dnech se situace uklidní,“ uvedl Zdeněk Pop, který doporučil návštěvníkům využívání Stezkabusu. Ten každých deset minut pendluje mezi úseky Lesní dům, centrální parkoviště u lanovky Černohorský Express, Hoffmanky a Černý Důl.

Ilustrační foto.
Frýdecko-místecká školka Mateřídouška má titul Ekoškola

„Na celém území Janských Lázní je zřízena zóna zákazu stání mimo vyznačená parkoviště. V žádném případě neparkujte vozidla na okraji komunikací a zejména omezte na nezbytnou míru chůzi po silnici II/297, tedy páteřní komunikaci s nejhustším provozem,“ upozornila trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Najít místo na parkování bylo složité rovněž v Peci pod Sněžkou, kam se na začátku prázdnin přihrnuly davy turistů. Had aut, stočených podél silnice, se táhl několik kilometrů. „Auta stála zaparkovaná až za Velkou Úpu. Bylo to jako v zimě,“ popsala dopravní mraveniště Lydie Češková z Infocentra Turista v Peci pod Sněžkou. „Předpokládáme, že v srpnu bude lidí ještě mnohem víc,“ doplnila.

I proto horské středisko pracuje na vybudování parkovacích domů.

Dopravní kolaps se naopak vyhnul Špindlerovu Mlýnu, kde navzdory značnému přílivu turistů, kteří obsadili hotely a penziony nebo vyrazili na výlet, postačila tři velká parkoviště u Labské přehrady, Hromovky a Medvědína.

Jaká je situace v Orlických horách? „Dobrá, nejsou žádné velké fronty, dá se dobře projet i zaparkovat. Velký problém je ale s ubytováním, obzvlášť tento týden jsou penziony a hotely obsazené, jinak je to v pohodě. Dopravní kolaps tady u nás není,“ odpověděla Eva Fabiánová z Informačního centra v Deštném v Orlických horách. Kapacita parkovišť je obsazena z velké části, zaparkovat se ale dá, zácpy se na silnicích netvoří. Jediné místo, kde návštěvníci zaparkují jen velmi obtížně, je u Masarykovy chaty na Šerlichu.

Auto narazilo do zábradlí přímo před redakcí Ústeckého deníku
FOTO: Auto narazilo do zábradlí přímo před redakcí Ústeckého deníku