V Praze lidé uvidí výsledek několikaměsíční práce i jihočeských cvičenců. MUDr. Jitka Pokorná, cvičitelka TJ Sokol České Budějovice, potvrdila, že všechny skladby nacvičovali od loňského října. Vynechali třeba na Mikuláše nebo před Vánocemi, ale jak se blížil slet v Písku v polovině května, tak tréninky i prodlužovali.

Siluety je skladba pro dorostenky a mladší ženy, kterou  jihočeské cvičenky předvedly na župním sletu v Budějovicích.Zdroj: TJ SokolSkladba Siluety
Inspirovaná novým moderním tanečním směrem hoop dance, konkrétně tancem s obručí. Hudební doprovod skladby tvoří čtyři písně pop-rockové skupiny Mandrage včetně nejznámější Hledá se žena.

Jitka Pokorná nacvičovala skladby Děti, to je věc a Siluety, ve kterých i trochu nedobrovolně zastupuje těhotnou cvičenku. „A taky Ženobraní. Tato ženská skladba se mi velmi líbila, chtěla jsem ji cvičit, a když se mi přihlásily i další zájemkyně, tak jsem se pustila do nacvičování i této skladby.“

Hudbu vybírali zkušení autoři na míru věkové kategorii, které je skladba určena. „Asi bych si Uhlíře-Svěráka sama pro sebe jako oddychový poslech nepustila, ale když vidím děti, jak cvičí a zpívají si k tomu, tak je to tak, jak to má být,“ s potěšením konstatuje cvičitelka.

Všesokolský slet v Českých Budějovicích.
OBRAZEM: Sokolové zaplnili stadion. Nazdar!

Skladby Cirkus nebo Siluety jsou hodně moderní svou choreografií i oblečením a cvičencům se líbí, což potvrdil župní slet v Českých Budějovicích s mnoha cvičenci. „V Praze budou Siluety cvičit dvě garnitury, aby se vystřídaly všechny zájemkyně, protože naráz se na plochu v Edenu nevejdou,“ předesílá Jitka Pokorná, pro kterou půjde o čtvrtý všesokolský slet. „Neúčastnila jsem se pouze prvního posametového sletu v roce 1994, protože jsem měla dvouletého syna.“

Trému prý nemá, protože děti, dorostenky i ženy své skladby dobře umí a k nácviku velkých choreografií na ploše v Edenu jim pomůže především pocit zodpovědnosti za celek. „Nejvíce je to vidět na dětech. Při běžném tréninku některé cviky odbývají, jak se dá. Když se však cvičí naostro, dávají do toho celou duši. A v Praze cvičí v první řadě před hlavní tribunou,“ předesílá Jitka Pokorná.

Po vystoupeních si všichni odpočinou při doprovodném programu. „Už se moc těším na Sokol Gala. Stejně i mé odchovankyně dorostenky, mladé ženy, které se mnou jedou již potřetí. Je to večerní představení v O2 aréně, na kterém cvičí i naši gymnasté-reprezentanti pódiové skladby. Pokaždé to byla pestrá a zajímavá podívaná. I díky přítomností takových sportovních osobností, jako byla Věra Čáslavská nebo jakou je Dana Zátopková,“ říká Jitka Pokorná z Českých Budějovic.