„Jóga na paddleboardu je pro mnohé výzvou. Samotné postavení na prkno se stává balanční pozicí. K udržení rovnováhy je potřeba zapojit celý střed těla,“ představovala netradiční cvičení lektorka jógy Radka Janáková.

Můžete vysvětlit, odkud se vzalo toto cvičení jógy? Kde má kořeny?

Pramen paddleyogy vychází z prostředí rájů surfařů, jakými jsou například Havai nebo Cocoa Beach. Mezi těmito lidmi je mnoho příznivců jógy a přenesení cvičení na vodní hladinu bylo jen přirozeným krokem.

Jak a kdy se přeneslo do Olomouce?

Jsem lektorkou jógy a má první zkušenost zacvičit si ji na paddleboardu mě nadchla. Minulý rok se ke mně připojila i kamarádka. Na dotazy, zda se může přidat někdo další, jsem odpovídala, že je potřeba mít paddleboard, dohodnout se předem, atd. A to byla překážka! Jelikož bydlíme blízko jezera Poděbrady, chodíme tam často plavat a trávit volný čas, naše myšlenky se rozvíjely a řešení bylo na světě.

Ilustrační foto
Péče o stroje pokulhává, ale zmrzlina je bez rizika, zjistili hygienici

Tak jste začali na Poděbradech….

S mým partnerem Radkem Holíkem, pod hlavičkou vzdělávací společnosti EUROMAN.CZ, jsme pořídili vše potřebné. Činnost jsme zahájili letos v polovině července. Proč pořád jezdit někam za teplem, když samo přišlo za námi? Léta jsou zde stále delší a my Olomouc neradi v tuto dobu opouštíme.

Oč je cvičení na prkně zábavnější, přesněji náročnější než klasická jóga?

Jóga na podložce může být pro každého samozřejmostí. Jóga na paddleboardu je pro mnohé výzvou. Samotné postavení na prkno se stává balanční pozicí. K udržení rovnováhy je potřeba zapojit celý střed těla. Každá pozice se provádí pomaleji s důrazem na práci s těžištěm. Jakmile se tělo vychýlí, dostává se prkno do vibrace a je zapotřebí síly a koncentrace pro jeho ustálení. Jedná se o velmi efektivní trénink hlubokého stabilizačního systému a budování fyzické rovnováhy.

Tábor pro seniory
Babičky jedou na tábor, čeká je bojovka i loupání brambor

Prospěšné i pro psychiku?

Balanční pozice nejsou pouze posílením celého těla, také výborně působí na naši psychiku. Tato aktivita vás vtáhne dovnitř a skutečně prožíváte radostné bytí tady a teď. Jestli se ocitnete ve vodě, maximálně rozesmějete sebe i ostatní. Cvičení i jízda na paddleboardu je pro všechny, kteří chtějí zažívat skvělý pocit, umocněný nádhernou přírodou, vodní hladinou i sluncem na modré obloze.

Je o cvičení velký zájem?

Ano, zájem je veliký a každým dnem se rozšiřuje. Hlásí se jednotlivci i celé skupiny. Jsou velmi pozitivní ohlasy. Lidé poznávají na vlastní kůži, že cvičení paddleyogy i jízda na paddleboardu je pro každého a předávají své zkušenosti dále. Povzbuzuje nás to i otevírá cestu do budoucna.

Poděbrady cvičenci oceňují? Líbí se jim na jezeře?

Jezero Poděbrady má vše, co k provozování uvedených aktivit náleží. Krásné, čisté a klidné prostředí, úžasnou přírodní scenérii, dostupnost i potřebnou atmosféru.Tyto přírodní faktory se nedají ničím nahradit a my si jich velmi vážíme.

Dřevěná plastika českého krále Jana Lucemburského připomíná důležitý milník v dějinách Náměště na Hané. Autorem je řezbář Pavel Dlabal.
Náměšť je městečkem 700 let, milník připomíná i král u hradu