Už od deváté hodiny, kdy výlov oficiálně začal, proudily k rybníku desítky lidí. Ti z blízké Police přicházeli pěšky, zájemci o rybu z větší dálky příjížděli auty, která zaplnila prostor okolo strouhy. U rybníka dokonce neplánovaně zastavil i linkový autobus.

„Výlovy tu bývaly vyhlášené, když jsem se dozvěděla, že tu zase je, tak jsem přijela. Čerstvý kapr je nejlepší. Zítra ho upeču, hlava a vnitřnosti budou na polívku,“ poznamenala jedna z návštěvnic Jiřina Maturová.

Před desátou hodinou rybáři z prostoru u požeráku vytahovali plné sítě ryb.

„Zatím je to odhad, ale myslíme si, že tři sta metráků by mělo být. Když byl slabý výlov, bývalo dvě stě padesát, když byl hodně silný rok, bývalo i tři sta dvacet. Uvidíme, kolik toho bude letos,“ poznamenal Vladimír Diviš z vedení akciové společnosti Úsovsko, která v rybníku hospodaří.

Převážnou většinu ryb tvořili kapři.

„Je tam tolstolobik jako býložravá ryba. Byla nasazena, aby sežrala rostlinnou hmotu, která na dně rybníka byla. Dále amur a nějaké štiky, ale ty jsou hodně malé a nebudou k prodeji,“ dodal Vladimír Diviš.

Výlovy na Šumpersku se konají na více místech, jde ale o drobnější akce. Výlov v Polici je v okrese největší. 

Na výlov rybníka v Kosově se i přes upršené počasí přišla v sobotu 9. listopadu podívat řada lidí.
Výlov přilákal děti i dospělé. Podívejte, jaké kousky rybáři z vody tahali
Pekárna Skřivánčí dvůr v Šumperku.
Skřivánčí dvůr změní majitele. Jak se to dotkne zaměstnanců?