Například před čtyřmi lety způsobil na Opavsku požár adventní věnec. „Rodinka z Opavska dostala opravdu, ale opravdu nedobrou radu, že adventní svíčka musí vždy dohořet bez uhašení. Proto na noc položili tito lidé adventní věnec v koupelně do vany. Zapomněli ale, že není litinová, ale plastová. Následný požár v koupelně způsobil škodu nejméně za 150 tisíc korun, tři lidé byli zraněni – při hašení se nadýchali kouře,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že v jiném kraji se rodince vymstilo využití plastové vany k posílání tradičních vánočních plavidel, vytvářených ze skořápek ořechů a malých zapálených svíček. Ani voda nezabránila následnému požáru koupelny.

Na místě byly desítky policistů.
V Ostravě se před Vánocemi vraždilo. V restauraci ležela mrtvá servírka

SVÍČKA

K požáru stačí i zapálená svíčka, stojící v blízkosti bytových textilií, v nábytkových sestavách nebo se dotýkající smrkových či jedlových větviček. Pokud navíc stojí v průvanu, je zaděláno na problém.

„Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Zapálené svíčky by neměly zůstávat bez dozoru dospělých osob. Po odchodu z domu je jednoznačně nejlepším řešením všechny hořící voskové svíčky zhasnout,“ doplnil Kůdela.

I Betlémské světlo, které se obvykle nezhasíná, by mělo hořet pouze v bezpečném prostředí. „Pokud nemáte speciální vázu či uzavřenou lucerničku s kovovým rámem a skleněnými stěnami, postačí i větší zavařovací sklenice,“ doporučil Kůdela.

Kostel Sv. Jana z Nepomuku
Štědrovečerní bohoslužba v televizi: ČT letos vysílá půlnoční z okraje Ostravy

CIGARETY

Hasiči v posledních letech zaznamenali i několik tragických případů, které mají na svědomí cigarety. Lidé se zapálenou cigaretou usnuli v posteli nebo na gauči, například při sledování televize. Svou roli často sehrává i alkohol. Požáry většinou nebývají příliš rozsáhlé, lidé se ale ve spánku udusí.

V KUCHYNI

Hasiči nabádají k obezřetnosti i v kuchyni. „Hořící olej při smažení kapra nehaste vodou, pouze pokličkou, prkýnkem či mokrým hadrem – k zamezení dalšího přísunu kyslíku. Aby vás při vánočním shonu v domácnosti nepřekvapila nemilá událost a případný požár jste včas zjistili, instalujte si v bytě hlásič požáru, který vás intenzivním zvukovým signálem upozorní na hrozící nebezpečí,“ uvedl Kůdela.

Na snímku ošetřovatelka z domova Kamenec, Jana Suchanková, prosinec 2019, Ostrava.
Štědrovečerní pečovatelka z Kamence: Lidé nás tady potřebují více než rodina

RACHEJTLE

Riziko představuje i zábavná pyrotechnika, kterou je s blížícím se koncem roku slyšet stále častěji. „Světlice, rachejtle, dělbuchy a petardy by se měly odpalovat výhradně venku na volných prostranstvích daleko od budov,“ uvedl Kůdela s tím, že i jediná rachejtle, která doletí až na balkon nebo oknem do pokoje, může způsobit požár, případně někoho zranit. Že jde skutečně o nebezpečnou zábavu, potvrzuje i dřívější případ z Karviné, kde rachejtle během silvestrovského veselí zapálila střechu sportovní haly. Škoda byla vyčíslena na jeden a čtvrt milionu korun.

„Zábavnou pyrotechniku je samozřejmě nejlepší nakupovat v kamenných obchodech, kde je zaručeno, že není vlhká a je k dispozici návod v češtině. U rachejtlí se opravdu nevyplatí šetřit na kvalitě,“ uzavřel Kůdela.

Na snímku seniorka z domova Kamenec Věra Chalotová, prosinec 2019, Ostrava.
Vánoce v domově jsou perfektní, říká seniorka Věra Chalotová