„Bylo to náročné období, ale lidé se nám vracejí. Máme stále plno,“ hlásí provozní klášterecké kavárny Cafe Korek Dominika Pokyová. „Nechali jsme zastřešit komplet celou terasu, aby hosté mohli sedět za každého počasí venku, udělali jsme nové dětské hřiště a plánujeme grilovačku se živou hudbou. Zahajujeme tedy sezónu a těšíme se na ni,“ doplnila provozní. Podnik je známý výběrovou kávou, domácími dobrotami a neopakovatelnou atmosférou. Slouží také jako víkendový bar.

Jacques Café v Chomutově, které si zakládá na tom, že je kavárnou a pražírnou s vlastním příběhem, své služby ještě rozšiřuje. Nabízí je hlavně v podniku naproti radnici. Jeho červený autobus – typický červený doubledecker, který zajíždí s kávou a zmrzlinou na festivaly a další akce, teď navíc trvale zakotvil před bývalým kasinem v ulici Na Příkopech. Otevřený je sedm dní v týdnu a láká návštěvníky, aby si u něj pohověli v sedacích vacích.

Penzion Bergamo v Českých Budějovicích. I v čase koronaviru se mohl spolehnout na stálou klientelu obchodních cestujících.
Hotely a penziony na Budějovicku mírně zdražily. Někde už mají skoro plno

Nová „café zastávka“ může být prvním krokem k větší změně. Majitel, Huy Nguyen totiž uvažuje, že bývalé kasino změní v gastronomickou a kulturní zónu, která nabídne pouliční jídlo do ruky na řadu způsobů, a zároveň i industriální prostor pro pořádání výstav. „Letos je nultý ročník. Začínáme s doubledeckerem s posezením, které během dvou týdnů obklopíme zelení, abychom pro návštěvníky vytvořili příjemné prostředí,“ zmínil Huy. „Postupně bychom mohli třeba jednou týdně přidávat vietnamský street food,“ doplnil.

Dvakrát víc zákazníků? 

Přílivu zákazníků si užívá kavárna ES Café na Mírovém náměstí v Kadani. „Byli jsme překvapení, že se všichni vrátili. Řekla bych, že je jich dokonce dvakrát tolik,“ srovnává provozní Michaela Černá s předcovidovou dobou. Přičítá to tomu, že kavárna zůstala věrná původnímu konceptu a nabízí široké spektrum chutí od výběrové kávy, přes zmrzlinu, poháry a zákusky po slané snídaně. Právě na ně se teď kavárna více zaměřila.

„Rozšiřujeme slaný sortiment. Nově máme ve stálé nabídce například avokádový chléb,“ poznamenala provozní. „Také stále měníme kávu. Naše nová pražírna nás totiž průběžně zásobuje novinkami, které dáváme ochutnat hostům,“ upozornila.

Mikulovanka Jitka Ilčíková otevírá pod Dunajovickými kopci pivovar specializující se na výrobu piva typu lambic.
OBRAZEM: Žena vaří „divoké“ lambic pivo. Uspět na českém trhu je těžké, říká

Cestu zpět si našli i návštěvníci horské Cukrkavárny v Kovářské. Nejčastěji jde o turisty. „Vrátili se, fungujeme dobře,“ těší majitelku Reginu Šilhavou Chvojkovou. „Vylepšili jsme interiér a sortiment měníme běžně z měsíce na měsíc podle toho, co lidem nejvíc chutná,“ doplnila. Kavárna nabízí výběrovou etiopskou kávu, lahodné dorty a také perníčky.